Estirada d'orelles al govern aragonès per Sixena i les obres espoliades a Catalunya. Concretament, una institució de la comunitat que vetlla pel compliment de la justícia, el Justícia d'Aragó, ha demanat explicacions pel tancament des de fa dos anys del Monestir de Vilanova de Sixena —on es troben les obres traslladades des del Museu de Lleida el 2017, en plena aplicació de l'article 155—.

En un comunicat d'aquest dimarts i consultat per l'ACN, la institució ha obert un expedient d'ofici demanant informació al Departament de Presidència, Interior i Cultura de l'Aragó, així com a l'ajuntament, per saber quins béns han estat "recuperats", el règim de visites i la política de difusió d'aquest bé d'interès cultural. Cal recordar que el monestir va tancar l'agost del 2022 per unes reformes que només havien de durar uns mesos, però encara no ha reobert.

L'expedient sobre Sixena

La Justícia d'Aragó, Concepció Gimeno, ha obert l'expedient d'ofici per conèixer la situació del Monestir de Vilanova de Sixena i els seus plans de futur, tenint en compte la "importància cultural i històrica" d'aquest bé d'interès cultural i "al marge de les controvèrsies judicials finalitzades o pendents de resolució ferma". La institució s'ha dirigit tant a l'ajuntament com al Departament de Presidència, Interior i Cultura per aconseguir informació per conèixer la situació del monestir, tancat l'agost del 2022 i que encara no ha reobert —tot i que les reformes tan sols havien de durar uns mesos, suposadament—. La petició està adreçada a la titular del departament, Tomasa Hernández, i és més específica quan demana dades sobre els "béns ja recuperats", el règim de visites i la política de difusió d'un lloc "tan emblemàtic".

Fa més de sis anys que la Guàrdia Civil va irrompre al Museu de Lleida per traslladar les obres de Sixena al monestir aragonès. Els béns es podien veure fins al juliol del 2022 a la sala d'exposicions situada al cenobi del monestir, però ara està tancada per unes obres de remodelació que havien d'estar acabades el 2023 —durant la celebració del centenari de la declaració de Sixena com a Monument Nacional—. En resposta a preguntes de l'ACN el setembre de l'any passat, fonts del govern aragonès van assegurar que les obres es troben en "òptimes condicions", malgrat que el monestir estigui tancat i no es puguin visitar. També van indicar que la rehabilitació del monestir està enllestida i que només quedava l'execució de la museografia, ja pressupostada, per la qual cosa van fixar en un any el termini de reobertura del monument.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!