“Vostès són un clon del franquisme. Franco tenia la Falange i vostès tenen l’ANC i Òmnium Cultural. Franco volia una Espanya gran i lliure i vostès volen una Catalunya independent i lliure. Franco decidia qui eren bons i mals espanyols i vostès decideixen qui són bons i mals catalans”. La frase la va pronunciar Ester Muñoz el 13 de desembre del 2017. Feia un any i mig que ella era senadora del PP per Lleó i s’estava debatent una proposició de llei de reconeixement i protecció oficial de les víctimes del franquisme i de la memòria democràtica. El PP va votar-hi en contra. Ara, set anys i mig després, Alberto Núñez Feijóo ha erigit Ester Muñoz en nova portaveu del PP al Congrés. Amb un to dur i contundent i una dialèctica afilada, entrava a les travesses per ocupar el càrrec que fins ara ostentava Miguel Tellado, que substituirà Cuca Gamarra a la secretaria general del partit. Són dues veus de la catalogada ala dura del PP que elevaran el diapasó per mantenir els motors del partit al ralentí fins a la convocatòria d’eleccions.
📝 Feijóo elegeix Miguel Tellado com a secretari general del PP i Ester Muñoz com a portaveu al Congrés
Tornant a aquell desembre del 2017, una setmana abans de les eleccions del 21D en les quals l’independentisme va revalidar la majoria absoluta al Parlament, Ester Muñoz va prosseguir el seu al·legat: “Franco va convocar dos referèndums per vestir de democràcia el que era la dictadura i vostès han intentat disfressar de democràcia un referèndum il·legal que el que pretenia era robar el nostre país”, va insistir. “Franco també reescrivia la història i imposava la història al seu gust, exactament igual que vostès. [...] S’han inventat uns països catalans que mai no van existir, s’han inventat que els espanyols els robem”, va postil·lar.
Ara bé, les seves comparacions amb Francisco Franco no es van quedar aquí. Poc més d’un any després, va tornar a la càrrega. En aquella ocasió, va ser per comparar directament Carles Puigdemont amb el dictador. “Ambdós cabdills d’ideologies totalitàries en les quals el culte al líder és religió”, va escriure a Twitter. “Les fotos de dalt, acte a Amer, de culte a Puigdemont. Les fotos de baix no cal que les expliqui”, va dir. I va adjuntar les imatges d’un acte de suport al líder de Junts i una pancarta de “No surrender” (no rendir-se), al costat d’una foto de Franco corejat per una plaça i un quadre en el qual apareix vestit amb una armadura de cavaller.
“15 milions d’euros destinats a què vostès desenterrin uns ossos”
Però n’hi ha més. Les polèmiques d’Ester Muñoz per referències a la dictadura o a la memòria històrica han anat més enllà. Ara ens hem de remuntar al febrer del 2019, una setmana després del tuit sobre Puigdemont. Ester Muñoz va preguntar a l’aleshores ministra de Justícia, Dolores Delgado, durant la sessió de control al govern espanyol al Senat i va al·ludir a una partida de memòria històrica de 15 milions d’euros. “15 milions per crear una veritat d’Estat, però no per millorar els jutges i fiscals, que estan esperant que vostès millorin els seus salaris. 15 milions d’euros destinats que vostès desenterrin uns ossos en lloc de millorar els jutges i fiscals”, va proclamar. Això va aixecar les protestes de la bancada del PSOE, amb crits de “Fora!” i “Al carrer!”. “No es posin així, que fins i tot en això són uns d’incompetents. Calma, home, calma!”, va replicar ella.
Després del ple, va aclarir que es referia a l’exhumació de Francisco Franco i no a la “gent que està a les cunetes”. Concretament, els 15 milions d’euros es van preveure per al trasllat de les restes del dictador de la Vall dels Caídos i per a un pla d’exhumacions que permetés recuperar els cossos dels milers d’afusellats del franquisme.
Qui és Ester Muñoz de la Iglesia?
Va néixer a Lleó el 1985 i es va llicenciar en Dret el 2009. Dos anys més tard, es va col·legiar al Col·legi d’Advocats de Madrid. Va iniciar la seva trajectòria política a les Noves Generacions del PP i va ser cap de gabinet a Gènova dels secretaris d’Organització del PP Carlos Floriano, Fernando Martínez-Maillo i Javier Arenas. Entre el 2016 i el 2019, va ser senadora (va ser portaveu a la Comissió de Justícia) i, posteriorment, va ser assessora d’Alfonso Fernández Mañueco, el president de la Junta de Castella i Lleó, fins al 2021, quan va ser nomenada delegada territorial a Lleó de la Junta de Castella i Lleó. El 2023 es va convertir en diputada després de les eleccions del 23J i Feijó la va incorporar a la seva direcció com a vicesecretària general d’Educació i Salut. Des del 2022, també és presidenta del PP de Lleó.
En els últims mesos, s’ha erigit en portaveu del PP en més d’un moment i ha estat una de les cares i una de les veus amb més presència als mitjans de comunicació. Darrere de les tres primeres espases del partit (Feijóo, Gamarra i Tellado) i del portaveu oficial, Borja Sémper, ha estat l’encarregada de situar el missatge i de llançar durs retrets al PSOE i a Pedro Sánchez. Amb una retòrica directa, una oratòria veloç i un estil contundent, s’ha convertit en una d’habitual a les entrevistes matutines o a les declaracions als periodistes els caps de setmana.
27 cara a cara amb el govern espanyol aquesta legislatura
El rol d’Ester Muñoz al llarg de la legislatura ha anat in crescendo. Els últims mesos, ha tingut un paper preponderant durant les sessions de control al govern espanyol interrogant els ministres cara a cara. Pels passadissos del Congrés i a les dependències de Gènova, se sabia que era una aposta en alça. Una dada que ho il·lustra: en els primers sis mesos del 2025 ha fet una pregunta més (onze) durant les sessions de control que en tot l’any 2024 (deu). Feijóo i Tellado apostaven per ella. I ella ha respost. Alguns exemples de les preguntes que ha plantejat des del seu escó: “Considera normal tot el que està passant a Espanya? Creu que el seu govern és útil als espanyols? És la mentida la senya d’identitat d’aquest govern? Durant quant temps planeja el seu govern continuar bloquejant i menyspreant aquest Congrés?”.
El seu perfil polític i d’ariet de la Moncloa es constata veient que la ministra que més ha preguntat ha estat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, a qui ha interrogat sis vegades. Per darrere d’ella, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb cinc preguntes i el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, amb tres. Aquest diàleg forma part de la seva pugna habitual contra el govern espanyol. A més, fruit de les seves responsabilitats en Sanitat i Educació al PP, ha tingut diversos cara a cara amb les ministres del ram: tres amb Mónica García i dos amb Pilar Alegría. També han estat objecte de les seves preguntes Óscar Puente, Ángel Víctor Torres i Sara Aagesen. A més, ha interpel·lat (un format una mica més extens) Montero i Bolaños i ha intervingut en compareixences de Puente i de Teresa Ribera.
“Deixin de mentir! I, sobretot, deixin d’insultar la intel·ligència de la gent. Entre altres coses, perquè en aquesta cambra no tots som socialistes”, va etzibar a Bolaños el passat 11 de juny. La realitat és que Ester Muñoz ha estat molt severa i aspra amb els casos de corrupció que envolten el PSOE i el govern espanyol. “Són vostès en una ratera de corrupció i, encara que no ho cregui, abans o després seran caçats”, va vaticinar el febrer. “No hi ha cap conspiració contra vostès per ser d’esquerres. [...] Únicament un delinqüent se sent assetjat i perseguit per la llei, pels jutges i per la Fiscalia”, va verbalitzar el desembre del 2024. “Són vostès el cinisme personificat i representen el govern amb menys escrúpols de tota la democràcia”, havia dit el setembre del 2024.
També ha tingut acalorats enfrontaments amb Yolanda Díaz. “És vostè tan hipòcrita com covard”, li va retreure al març. “Vostè prefereix cavalcar contradiccions a ser íntegre i, per això, està aguantant totes les humiliacions i mentides per part dels seus socis de govern. Resulta curiós que gent com vostè, que porta per bandera el lema de ‘Prefereixo morir dempeus, que viure agenollat’, està agenollada davant del seu amo”, li havia retret el maig del 2024. A més, els últims mesos, també ha posat a la diana la incapacitat del govern espanyol per aprovar uns nous pressupostos. “Una de tres, elegeixi: o és vostè una gandula o és una incompetent o aquest govern està mort”, va deixar anar a María Jesús Montero el març. I, arran de l’apagada del 28 d’abril, va arremetre contra Sara Aagesen: “Vostè ha triat ser una sanchista de pro, mentint i sent una incompetent i ha dilapidat el poc prestigi que vostè podia tenir. Passarà a la història per ser l’única ministra des d’Alfons XIII a qui se li n’ha anat la llum”.
“Quan el seu país la necessitava, es va amagar per no assumir responsabilitats”
Una de les intervencions més rellevants aquesta legislatura va ser la que va fer el novembre del 2024 a la compareixença al Congrés de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, arran de la DANA que va assolar el País Valencià. “Jo no sé quan es jutjarà això, el que sí que sé és que el poble espanyol ja ha emès el seu veredicte: vostè no ha estat a l’altura”, li va etzibar. “Quan el seu país la necessitava es va amagar, va desaparèixer per no assumir responsabilitats creient que podria mantenir la seva imatge sense tatxa per ser comissària europea”, va afegir. La diputada del PP la va acusar de “falta de capacitat i de solvència”, d’una “evident falta d’integritat” i de “sectarisme i dogmatisme climàtic”. “Està inhabilitada políticament i moralment per tenir cap càrrec”, va proclamar. “No es va assabentar de res del que estava passant durant tot el dia, perquè estava centrada en els seus exàmens de comissària i no en la DANA de València”, va reblar. Poc després, Teresa Ribera es convertiria en vicepresidenta de la Comissió Europea.