La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha demanat al Poder Judicial "lleialtat institucional, comunicació, fiabilitat i fluïdesa en la comunicació" i que respectin que el Govern de la Generalitat és un govern independentista escollit democràticament per la ciutadania de Catalunya.

En una entrevista d'Europa Press, Capella ha defensat que la composició del Govern, en què participen ERC i JxCat, és el resultat d'un procés electoral democràtic i que és "el govern legítim", i ha posat l'accent en que l'objectiu final de les administracions ha de ser prestar un servei a la ciutadania.

Així s'ha pronunciat després de diverses polèmiques entre el seu departament, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com la investigació per la suposada intromissió en els ordinadors dels jutges a Catalunya, que la consellera nega; els problemes de climatització en diversos jutjats, que han obligat a suspendre judicis, i la discussió pel dispositiu Toga de seguretat dels edificis judicials, que la consellera veu injustificat.

"El Poder Judicial ha d'entendre que el Govern de Catalunya és un govern independentista i ho ha de respectar, i hem de tenir una comunicació fluïda i hem d'apostar per cercar solucions per garantir" els drets i llibertats de la ciutadania, ha insistit la consellera.

Ha exigit "el mateix respecte i lleialtat i grau de comunicació que tindrien si la consellera fos del PP o de Cs", o de qualsevol altre partit, ha dit, i ha considerat que els jutges han de parlar només a través de les sentències i els processos judicials i no fer comunicats de premsa, en referència a la informació sobre l'obertura de la investigació pels ordinadors dels jutges que es va enviar als mitjans.

Sobre aquest tema, ha assegurat que el missatge de la Generalitat que va aparèixer en els ordinadors dels jutges no anava dirigit a personal judicial, sinó a persones que tenen dependència funcional de la Generalitat, i els avisava que la utilització dels ordinadors ha de ser exclusivament per a qüestions de treball.

Capella ha lamentat que només hagi pogut reunir-se en una ocasió amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, durant l'anterior legislatura, i que va ser a petició de la Conselleria, perquè és una "obvietat" que la consellera i la ministra han de tenir una relació fluïda.

"Estic convençuda que Delgado és una senyora dialogant, i crec que ho és. Però ha vingut diverses vegades a Barcelona, s'ha vist amb diversos operadors jurídics, i no ha trobat cinc minuts per veure's amb la consellera", ha reflexionat Capella, que ha assegurat que persistirà en la seva voluntat de diàleg per tornar a reunir-se amb ella si repeteix en el càrrec.

"Vigilant pedres"

Sobre el dispositiu Toga de seguretat dels edificis judicials per part dels Mossos d'Esquadra, Capella ha dit que també els alcaldes catalans li han traslladat que veuen "desproporcionat tenir 400 agents vigilant edificis judicials, que és vigilant pedres".

Per a la consellera, els Mossos estan vigilant edificis quan haurien d'"estar patrullant i garantint la seguretat de tota la ciutadania", i ha recordat que a Catalunya no s'estan donant situacions de violència, ja que el procés sobiranista sempre ha estat pacífic.

Reaccions unitàries a la sentència de l'1-O

Sobre la sentència del judici pel procés sobiranista al Tribunal Suprem, ha confiat que "es recuperin les raons del dret i que no imperin les raons d'estat: quan les raons d'estat entren per la porta, l'estat de dret s'enfonsa".

Respecte si el Govern ha de convocar eleccions quan es conegui la sentència dels líders sobiranistes, si aquesta és condemnatòria, ha considerat: "Es convoquen eleccions quan no tens capacitat de governar el país o perquè has acabat la legislatura o perquè no tires endavant el pla de govern".

Ha apostat per fer una gestió de la situació després de la sentència "de forma unitària: les solucions són múltiples i variades", i ha puntualitzat que la gestió de la sentència no ha de fer-la només el Govern.

Sobre si JxCat i ERC podran seguir governant junts, ha admès que són dues organitzacions polítiques molt diferents, però ha ressaltat: "Malgrat les dificultats i la situació de repressió i el pressupost prorrogat, el Govern fa acció política contundent i important".

La situació dels presos polítics

Capella ha rebutjat que els presos sobiranistes tinguin tracte privilegiat a les presons catalanes, i ha assegurat que els Serveis Penitenciaris de la Generalitat no fan "res diferent del que es fa en altres centres penitenciaris" d'altres punts d'Espanya.

Ha criticat "la capacitat d'inventiva d'algunes organitzacions polítiques, de repetir mil vegades una mentida perquè acabi convertint-se en una realitat", i ha recalcat que si reben visites d'autoritats és perquè són, ha dit textualment, presos polítics.

"Quan intenten desgastar-me com a consellera políticament amb aquest mantra, no qüestionen el treball de la consellera, estan criticant i qüestionant que els funcionaris i treballadors públics d'aquest país no estan fent el seu treball", ha lamentat.