El Departament d'Estat del govern dels Estats Units ha inclòs els fets de l'1 d'octubre en el seu informe anual sobre la situació dels Drets Humans arreu del món. El capítol sobre Espanya, format per 21 pàgines, parla de la vulneració de drets als catalans per part d'Espanya en quatre ocasions diferents.

En primer lloc, s'inclou la repressió policial d'aquella jornada dins l'apartat 'Tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants'. S'explica com els cossos policials van intentar "tancar els col·legis" i "requisar material de votació" del referèndum, declarat inconstitucional pel TC.

El document, que ha avançat NacióDigital, també fa referència a les més de 800 persones ferides pels enfrontaments, així com 400 policies, la xifra que van donar els sindicats policials. Recorden l'informe de Human Rights Watch (HRW) que va al·legar un "ús excessiu de la força" contra els votants per part de la policia.

 

Amenaces als mitjans i ús de la força

Pel que fa les vulneracions a la llibertat d'expressió i de premsa, es parla de les "amenaces del govern espanyol per intimidar als mitjans de comunicació catalans" en la seva cobertura del referèndum de l'1 d'octubre.

L'ús desmesurat de la força per part de la policia espanyol torna a aparèixer com una vulneració a la llibertat de reunió pacífica, situació ja denunciada al seu moment per algunes ONG. "Amnistia Internacional i HRW s'han mostrat preocupats per l'ús de la força per dispersar els manifestants i els votants l'1-O", expliquen.

La llibertat de participació política és l'última vulneració que apareix a l'informe, on es recorda el context en què es va celebrar el referèndum d'independència i els posicionaments dels dos governs els dies següents. "La Generalitat de Catalunya va afirmar que el 42% del cens electoral va participar-hi", diuen, posant-ho en contrast de la versió de l'Estat i la Justícia espanyola que "sostenia que el referèndum i qualsevol intent posterior de declarar la independència catalana serien il·legals".