L'unionisme es planteja noves maneres per evitar el referèndum de l'1 d'octubre. Així ho ha demostrat el catedràtic de Dret Constitucional Jorge de Esteban en un article al diari El Mundo, des d'on suggereix que el govern espanyol haurà de declarar l'estat d'excepció a fi de frenar la votació. El també president del Consell Editorial del citat diari planteja aquesta via després de constatar que no es podria aturar el referèndum mitjançant l'article 155 de la Constitució, que preveu poder intervenir una autonomia en cas que el seu govern no compleixi la legalitat.

De Esteban sosté que la "barbaritat" del referèndum de l'1 d'octubre només es podrà revertir si s'opta per l'estat d'excepció, un mecanisme que preveu la suspensió de drets fonamentals en cas que s'afronti una situació límit, com per exemple una catàstrofe nuclear o humana, o un desordre intern generalitzat. Segons el catedràtic, si s'assoleix el punt en què no es pugui aturar la votació amb la negociació, el govern espanyol "no tindrà més remei" que "proclamar l'estat d'excepció", un procediment que considera "l'últim recurs legal i constitucional".

Una altra de les vies plantejades pel jurista és la intervenció del Tribunal Constitucional. De Esteban recorda que després de l'última reforma de la mà del PP, es podria agilitar la intervenció contra la votació.

No obstant això, si bé planteja l'Alt Tribunal com una via d'escapament, el catedràtic sembla descartar-ho per desconfiança davant de les seves sentències recents, que veu molt permissives. "No es pot confiar totalment en la seva objectivitat en aquest assumpte", explica el catedràtic, que adverteix que és el mateix tribunal que se salta la Constitució en permetre, per exemple, "que la Generalitat mantingui l'obligació que els rètols dels comerços a Catalunya siguin en català". Una afirmació que reobre l'etern debat sobre la llengua en el Principat.

El 155, no

De Esteban sembla que vulgui concloure el debat generat aquests últims dies sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Per al catedràtic, aquesta no pot ser una opció per parar el referèndum. "En aquests moments és inservible, inviable, no serveix ja per a res", lamenta el lletrat. Segons De Esteban, l'error és no haver desplegat una llei a partir de l'esmentat fragment de la Carta Magna, cosa que provocaria que el procediment per aturar el referèndum per aquest camí s'allargués diversos mesos, superant la data del referèndum.

Què és l'estat d'excepció?

L'estat d'excepció, com el seu nom indica, és un règim que pot declarar de manera excepcional el govern d'un país davant d'un fenomen anòmal, no habitual. Amb l'estat d'excepció, se suspenen drets fonamentals dels ciutadans, alguns d'ells importants i fins i tot protegits per la mateixa Constitució espanyola. Una altra de les alteracions principals fa referència al control de l'ordre per les forces armades, que s'activa de forma immediata.

La implementació d'aquesta mesura depèn del Congrés dels Diputats i també del Consell de Ministres, que l'autoritza en últim terme.

Entre els drets que es poden retallar en un escenari d'estat d'excepció hi ha la detenció preventiva, la lliure elecció de residència i de circulació pel territori del país i el secret de les comunicacions, entre d'altres articles reconeguts a la Constitució espanyola.