El Govern de Mariano Rajoy fa la seva pròpia lectura de les valoracions que ha publicat avui el Consell d’Europa sobre la reforma del Tribunal Constitucional que ha tirat endavant l’executiu espanyol.

Segons el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, la Comissió de Venècia veu amb bons ulls la reforma i, per tant, considera “legítimes” les mesures per evitar que “alguns caradures” no acatin les sentències del Tribunal, se saltin la Constitució i se’n surtin amb la seva.

Ayllón ha contestat així al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, qui ha assegurat a través del seu compte de Twitter que “és una gran notícia” que, per primera vegada, Europa “planti cara” a l’Estat.

Tot i que el Consell d’Europa demana millores a l’Estat espanyol per tal de poder garantir la neutralitat, Ayllón considera que el més important és que la comissió parteix de la premissa que les sentències del Tribunal Constitucional tenen “caràcter vinculant” i, per tant, han de ser “respectades” per tots els poders públics i particulars. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts ha recalcat a Puigdemont que Europa no ha plantat cara a Espanya perquè considera “legítima” la reforma de la llei orgànica del TC, segons la qual el tribunal pot inhabilitar un càrrec electe si aquest no compleix les seves resolucions.

Altrament, Ayllón ha subratllat que aquestes modificacions de la llei que regenta el Constitucional “no contradiuen els estàndards europeus”, ja que “no hi ha regles comunes sobre l’execució de les sentències”. De fet, ha posat sobre la taula que l’espanyol no és l’únic Estat d’Europa amb aquest tipus de sistema d’execució, també en tenen Alemanya i Àustria.