"Els espanyols suspenen la gestió duta a terme pel Govern; tanmateix, aquesta valoració varia segons el lloc de residència d'aquests", segons David Martín de la Morena, director d'Estudis d'IO Investigació, que va assenyalar que les regions que millor valoren al Govern són Catalunya, amb una nota de 4,68 sobre 10; seguida de País Basc (4,51), Navarra (4,17) i Galícia (4,14).

Va dir que són les dades de l'estudi dut a terme per l'Institut IO Investigació, realitzat sobre una mostra de més de 5.000 persones per analitzar la percepció dels espanyols sobre la situació actual del país, així com en les seves diferents comunitats autònomes. En contraposició, aquelles autonomies que valoren de forma més negativa al Govern central són La Rioja, amb un 3,39 sobre 10; seguida d'Extremadura (3,51), Cantàbria (3,62) i Astúries (3,65).

Segons l'anàlisi, els espanyols valoren millor de mitjana al govern de la seva pròpia Comunitat Autònoma que al Govern d'Espanya (4,55 vs 3,87). Per regions, Castella-La Mancha (5,21), País Basc (5,10), Navarra (4,79) i la Comunitat de Madrid (4,72) són les que valoren de forma més positiva al seu executiu.

Quan es comparen les valoracions mitjanes d'ambdós organismes, segons comunitat autònoma, s'observa que només Catalunya valora de manera similar tant el Govern central (4,68 sobre 10) com l'autonòmic (4,52 sobre 10). Les Comunitats Autònomes que mostren més gran diferència entre la valoració del govern central i el govern autonòmic són Castella-La Mancha (3,67 vs 5,21), La Rioja (3,39 vs 4,53) i Aragó (3,70 vs 4,71).

Pedro Sánchez suspèn

"La nota mitjana que els espanyols atorguen al president del Govern és de 3,6 punts sobre 10, amb un 55% dels espanyols valorant Pedro Sánchez de manera negativa o molt negativa", apunten des d'IO Investigació. No obstant això, aquesta puntuació varia segons la regió de residència, sent Catalunya -amb 4,77 punts sobre 10- la que millor valora Pedro Sánchez. Després d'ella, i a gran distància de la resta, està el País Basc (4,43 sobre 10) i Navarra (3,92 sobre 10). En contraposició, aquelles autonomies que pitjor valoren Pedro Sánchez són La Rioja (3,06), Extremadura (3,2), Cantàbria (3,23), Astúries (3,25) i Castella i Lleó (3,31).

L'estudi també indica que, en línies generals, la majoria dels espanyols valoren de manera més positiva a tots els presidents autonòmics que al president d'Espanya (4,34 vs 3,60). L'excepció és Pere Aragonés, ja que el de Catalunya és el president autonòmic amb pitjor nota per part dels espanyols, amb un 3,21 de mitjana.

Defensa d'interessos

Segons el conjunt total dels espanyols, les autonomies que millor defensen els interessos de la seva regió davant el Govern d'Espanya són la Comunitat de Madrid (37,25%) i el País Basc (36,58%). Així mateix, és rellevant que el 30% dels espanyols selecciona Catalunya com una Comunitat Autònoma que té un president que defensa els interessos de la seva regió davant el Govern Central (29,41%).

Tanmateix, és ressenyable que gairebé la meitat dels espanyols consideren que el seu president autonòmic no defensa els interessos de la seva Comunitat Autònoma davant el Govern central (47,34%); davant el 15 % dels espanyols que opinen que el seu president autonòmic sí que defensa àmpliament els interessos de la seva regió davant el Govern nacional.

Per la seva part, les regions que consideren en gran manera que el seu govern autonòmic defensa els interessos dels seus ciutadans davant el Govern central són el País Basc (5,23 de mitjana sobre 10), Castella-La Mancha (5,19) i la Comunitat de Madrid (5,13).

En contraposició, les autonomies que, en menor grau, creuen que es defensen els seus interessos davant l'executiu central són Castella i Lleó (3,72), Astúries (3,88), Cantàbria (3,94), Extremadura (4,02) i Galícia (4,04).

Gestió autonòmica

Des d'IO Investigació apunten que per avaluar als presidents i la gestió dels seus respectius governs s'han tingut en compte les diferents polítiques que han dut a terme en matèries com a atur, sanitat, llistes d'espera, polítiques socials, lluita contra la corrupció, educació, seguretat, defensa de les llibertats o turisme, entre altres.

Les dades demostren que les matèries més ben valorades pel conjunt dels espanyols fan referència al turisme, amb una nota de 5,46 sobre 10; seguida de la neteja (5,02), la defensa de les llibertats (4,90) i la seguretat (4,88).

En contraposició, el que pitjor valoren els espanyols és la gestió autonòmica de les llistes d'espera mèdiques (3,38), la lluita contra la corrupció (3,72), la immigració (3,95) i la sanitat (4,06).

En l'estudi, a més, els espanyols revelen quins són les polítiques que, segons la seva opinió, destaquen en cadascuna de les comunitats autònomes En el cas del turisme (la més ben valorada), els espanyols en el seu conjunt pensen que les Canàries, Andalusia, Madrid, Catalunya i les Balears són les regions on es duen a terme millors polítiques en aquesta matèria.