Als espanyols no els va semblar gens bé que el Tribunal Constitucional desafiés el govern espanyol a finals de l’any passat. Això conclou el CIS, que en el baròmetre d’aquest mes de gener ha preguntat la ciutadania sobre la crisi institucional del desembre, en la qual el TC va obeir el PP i va frenar l’aprovació de la reforma del poder judicial quan encara estava enmig del tràmit parlamentari. Segons el Centre d’Investigacions Sociològiques, el 73,6% de la població condemna que participessin en aquella crisi magistrats del tribunal de garanties amb el mandat caducat, i el 57% es mostra contrari a la intromissió d’aquest òrgan al parlamentarisme espanyol.

Concretament, el CIS ha preguntat els enquestats “quina opinió els mereix que magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat per haver acabat el termini pel que van ser escollits participin en votacions en què es decideix si continuen formant part o no d’aquest mateix TC”. El 41,7% dels participants responen que els sembla “molt malament” i el 31,9% diu que “malament”. Mentre que el 12,2% diu que “bé” i el 3,3% diu que “molt bé”. Preguntats per si “estan a favor o en contra que els jutges del Tribunal Constitucional puguin prohibir al parlament debatre lleis”, el 29,4% s’hi mostra a favor, mentre que el 57,2 s’hi mostra en contra. Cal assenyalar que les preguntes estan sempre contextualitzades en la crisi institucional de finals d'any i no, per exemple, en les vegades que això ha tingut lloc al Parlament de Catalunya.

Codi Penal i CGPJ

No obstant, el CIS ha descartat preguntar als ciutadans sobre les qüestions de fons que afectaven a aquesta crisi institucional. És a dir, no ha entrat a preguntar quines opinions tenen els espanyols sobre la reforma del Codi Penal, si els sembla bé que es derogui la sedició, que s’introdueixi el delicte de desordres públics agreujats, que es faci una reforma de la malversació, o que es volgués accelerar la renovació del TC i del CGPJ. L’única pregunta que es fa al respecte és si l’enquestat “té coneixement” d’aquestes reformes, però no entren a valorar-les. Més del 70% de la població afirma estar informada sobre aquestes qüestions.

Sí que es pregunta de manera directa sobre qui és el principal culpable del bloqueig a la justícia espanyola. És a dir, el CIS pregunta als seus enquestats “quin partit creu que és el principal responsable que no s’hagi arribat a un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional”. Els espanyols, segons el CIS, continuen veient el PP com a principal culpable d’aquesta situació (39%), mentre que només el 17,7% assenyala al PSOE.

Pandèmia del coronavirus

D’altra banda, també és interessant assenyalar que la majoria de la gent encara està preocupada per la covid. “Creu vostè que la crisi de la pandèmia del coronavirus li preocupa?”, pregunta el CIS als participants de l’enquesta. El 16,9% de la població respon que “molt” i el 38,1% respon que “bastant”. Només un 34,1% i un 8,1% responen que “poc” o “res”, respectivament.

Guerra a Ucraïna

De la mateixa manera, la immensa majoria de la població espanyola està preocupada per la guerra a Ucraïna, segons el baròmetre publicat aquest dimecres. “Està vostè preocupat per la invasió de Rússia a Ucraïna?”, pregunta el CIS. El 23,4% respon “molt”, el 49,2% contesta “bastant” i el 12,9% respon “una mica”. Mentre que el 10,6% respon que “poc” i el 3,2% que “res”.