Amb motiu del Dia de la Hispanitat, aquest divendres 12 d'octubre l'espanyolisme es tornarà a mobilitzar als carrers de Barcelona, un any després de la multitudinària convocatòria del 8-O, que va significar la primera resposta de l'unionisme al referèndum d'autodeterminació de l'1-O. En total hi ha previstes quatre manifestacions: dues de caire unionista i dues antifeixistes.

Manifestacions espanyolistes

A les 11 del matí començarà la mobilització de la plataforma España somos todos. Arrencarà al passeig de Gràcia a l'altura del carrer de Provença i acabarà a la plaça Catalunya, on es faran diversos parlaments. Els oradors confirmats són Manuel Miró (Societat Civil Catalana), Josep Bou (Empresaris de Catalunya), Josep Alsina (Somatemps) i Javier Megino (Espanya i Catalans). El lema de la marxa serà “Barcelona, garant de la hispanitat” i les entitats que hi han donat suport són Societat Civil Catalana (SCC), Hablamos Español, Espanya i Catalans o Plataforma per Tabàrnia. També el PP i Cs han mostrat el seu suport de forma explícita.

Ara fa un any, tant les manifestacions del 8-O com la que es va produir quatre dies després, durant el Dia de la Hispanitat del 2017, van suposar la primera resposta contundent de l'unionisme envers els fets del 20-S i de l'1-O. Per la manifestació organitzada per SCC hi van desfilar dirigents de Cs, del PP i, també, del PSC, com el seu secretari general, Miquel Iceta.

iceta albiol millo levy efe

A més, l'associació Los de Artós ha anunciat una marxa que començarà a les 10.15 hores i anirà fins al passeig de Gràcia, on començarà la mobilització de la plataforma España somos todos.

Al marge d'aquesta concentració unionista, La Falange ha convocat una altra manifestació, com és habitual, a Montjuïc, que partirà des de la plaça Espanya a les 11 del matí. El lema és "Espanya ni es vota ni es negocia, es defensa".

Manifestacions antifeixistes

A l'altra cara de la moneda hi trobem una manifestació de perfil antifeixista convocada per la plataforma Barcelona Antifeixista. Sota el lema “L’antifeixisme és cosa de totes”, aquesta protesta se situarà a les 11 del matí als Jardinets de Gràcia, la qual anirà seguida d'un "dinar popular" al barri del Raval. Per al dia 13 d'octubre també hi ha actes convocats.

Els CDR dels barris de Sants, el Poble-sec i la Marina han organitzat la seva protesta pel 12 d'octubre a la plaça dels Països Catalans a les 10 del matí.