Quatre anys després del Brexit, l'acord per definir la situació de Gibraltar i la seva relació amb la Unió Europea sembla estar a prop de ser una realitat. El Regne Unit, Espanya i la Comissió Europea han fixat aquest divendres les "línies polítiques generals" en qüestions claus per tirar endavant aquest acord, com ara l'aeroport, la mobilitat o els béns. Així es desprèn del comunicat conjunt que han publicat les parts aquest divendres després que s'hagin reunit a Brussel·les els representants d'Exteriors d'Espanya i el Regne Unit, José Manuel Albares i David Cameron, i el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, així com el cap de govern de Gibraltar, Fabián Picardo. "Les converses s'han celebrat en una atmosfera constructiva i s'han aconseguit avenços significatius", han afirmat, i en aquest sentit han apuntat que les negociacions continuaran "en les pròximes setmanes" per concloure el pacte que signaran el Regne Unit i la UE. 

L'acord, que porta negociant-se des de l'octubre del 2021, ha de resoldre la situació de Gibraltar, territori britànic situat al sud d'Espanya que va quedar fora de l'acord sobre la retirada del Regne Unit de la UE. La base de les negociacions és l'Acord de la Nit de Cap d'Any, signat el desembre del 2020 pel govern espanyol i el britànic, i que contempla la supressió de la tanca i l'entrada de Gibraltar a l'espai Schengen. Els principals esculls per arribar a un acord han estat definir qui s'encarregarà del control duaner i de la gestió de l'aeroport, que està situat a l'istme que uneix el penyal de Gibraltar amb la península, un territori en disputa.

En declaracions a la premsa després de la reunió Albares ha afirmat que la d'avui "no és una negociació més". "Avui ha estat un dia molt important, en el qual s'han aconseguit avenços importants i en el que tots estem d'acord en seguir treballant les pròximes setmanes per concloure'l", ha afirmat. Ha rebutjat donar més detalls més enllà de mencionar l'aeroport, la mobilitat i els béns com les qüestions que s'han pactat. Ha defensat que el pacte "serà bo per a tota la població del Camp de Gibraltar, inclosos els 300.000 ciutadans que hi viuen", i tot i que ha afirmat que li agradaria poder tancar l'acord "demà", ha reconegut que encara queda feina al davant i que no hi ha una data clara. 

En la mateixa línia, Picardo ha subratllat els "avenços significatius en una atmosfera positiva i constructiva", però ha apuntat que "la negociació no s'ha acabat". "Tenim una història que ha estat plagada de dificultats i hem d'assegurar un futur poblat d'oportunitats i associacions, no de dificultats. I això és el que pretenem aconseguir", va dir Picardo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!