Espanya ha rebutjat participar en la missió internacional liderada pels EUA al mar Roig per protegir el transport marítim comercial dels atacs dels rebels houthis del Iemen. En el seu lloc, el Ministeri de Defensa ha proposat la creació d'una missió europea "nova i específica" per aconseguir la "màxima eficàcia" en aquest objectiu, que hauria d'estar totalment desvinculada de la missió Atalanta, una operació contra la pirateria a l'Oceà Índic que lidera Espanya a través de la fragata Victòria. 

El Departament de Defensa dels Estats Units va anunciar el passat dilluns el llançament de l'operació 'Guardià de la Prosperitat', assegurant que comptaria amb la participació d'una desena de països, inclosa Espanya. En conèixer l'anunci, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va apuntar que no hi hauria cap implicació "unilateral" en aquesta missió sense que abans es prenguessin decisions en el si de la Unió Europea i l'OTAN. Dijous, els ambaixadors europeus dels vint-i-set, reunits de forma extraordinària al Comitè Polític i de Seguretat, van acordar donar suport a l'operació liderada pels Estats Units a través d'una ampliació de la missió Atalanta, activa des de finals del 2008. Tanmateix, l'endemà, divendres, Espanya va bloquejar la formalització d'aquesta decisió al Consell de la UE. 

El govern espanyol defensa la creació d'una "missió específica" de la UE al mar Roig

La decisió del govern espanyol de vetar aquesta proposta després que els ambaixadors haguessin donat llum verda va provocar molta confusió i es va entendre com un rebuig de l'executiu espanyol a actuar al Mar Roig contra els rebels houthis. És per aquest motiu que aquest dissabte, el Ministeri de Defensa ha negat que existeixi cap veto. "Espanya és i serà sempre un aliat seriós i fiable, compromès amb la UE, l'OTAN i l'ONU (...). El compromís d'Espanya i les Forces Armades amb la pau és total i absolut", han assegurat. 

En aquest sentit, el govern espanyol ha subratllat que qualsevol missió amb l'objectiu de garantir la seguretat marítima al mar Roig, "ha de ser una missió específica amb entitat pròpia en què participin les Forces Navals dels països europeus que ho desitgin i no una simple extensió de l'operació 'Atalanta'". Des de Defensa argumenten que "la naturalesa i objectius de la missió 'Atalanta' contra la pirateria a l'oceà Índic, no tenen res a veure amb els que es pretén assolir al mar Roig". D'aquesta manera, ha defensat que "per tenir la màxima eficàcia" és "imprescindible" la creació d'"una nova i específica missió, amb abast, mitjans i objectius propis, acordada pels organismes corresponents" de la UE". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!