El govern espanyol ha iniciat avui la pressió diplomàtica a Bèlgica, per intentar entorpir les accions a partir d'ara del president a l'exili, Carles Puigdemont. El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso María Dastis, ha fet unes declaracions a l'agència France Presse elevant el to, i advertint a les autoritats belgues que es poden deteriorar les relacions amb Espanya si Puigdemont governa des d'allà. És tota una internacionalització del conflicte.

La pressió diplomàtica coincideix amb la preocupació que hi ha al govern espanyol per si Puigdemont aconsegueix actuar com el president real de Catalunya des de Bèlgica, cosa que obriria un precedent inèdit en la política comparada i una via que escaparia al control de l'Estat espanyol. Per tant, molt pròxima a una independència.

Dastis no ha tingut cap èxit fins ara amb les autoritats belgues, en un país on la força més votada són els nacionalistes flamencs, però avui hi ha insistit en una de les grans agències internacionals. El títol dels mitjans francòfons i també d'alguns alemanys de les declaracions del ministre ha estat que "el cas Puigdemont pot afectar les relacions entre Bèlgica i Espanya".

Dastis ha assegurat que la voluntat de Puigdemont d'actuar políticament des de Brussel·les pot ser un contratemps per a "les relacions amistoses" entre Espanya i Bèlgica. "En principi, pot fer una vida normal a Bèlgica", donat que no existeix cap euroordre contra ell, ha indicat el ministre. "Però no considerem en absolut que se li permeti fer coses il·legals a Bèlgica", ha afegit, en al·lusió a la possibilitat que governi des d'allà Catalunya. 

"Si la pretensió de Carles Puigdemont és dirigir Catalunya a distància sens dubte caldrà preguntar-se fins a quin punt això es pot perllongar en el temps sense que afecti les relacions amistoses entre els dos Estats al si de la UE", ha deixat anar Dastis. "En termes polítics, no seria còmode ni per al govern espanyol ni per al belga", ha afegit.