La intervenció de l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé al ple de l’ONU, on ha denunciat l’existència de presos polítics i la violència “desproporcionada i horrible” de l’1-O, ha indignat la representació espanyola en aquest organisme internacional.

Després de la intervenció, l'ambaixador adjunt d'Espanya davant l'ONU a Ginebra, Victorio Redondo, ha replicat que el Consell no és el fòrum adequat per a afirmacions "esbiaixades i de naturalesa purament política", en nom d'obtenir objectius "polítics excloents i il·legals".

"Es fa un flac favor a la causa dels drets humans si permetem que aquests es puguin manipular de forma interessada per argumentar plantejaments o posicions ideològiques secessionistes il·legals", ha recalcat. També ha assegurat que Espanya és un país democràtic i que "el Poder Judicial és independent".

L’independentisme dribla Espanya

Per evitar les pressions d’Espanya i que vetessin la intervenció, l’eurodiputat d’ERC ha utilitzat el temps d’intervenció d’una de les ONG que ha organitzat els actes sobre Catalunya a l’ONU. Així, sense posar el nom de l’orador en l'ordre del dia, els representants d’Espanya en aquesta organització no han pogut saber qui era l'orador ni de què faria el parlament fins que ha començat, segons han assegurat a El Nacional fonts d’ERC.

Durant el parlament de Solé hi havia diversos representants de l’Estat espanyol a la sala, que s’han mostrat molestos per la intervenció i, després de la intervenció, un dels representants s’ha aixecat i ha sortit de la sala a parlar per telèfon. Després Espanya ha demanat el dret de rèplica.