Espanya descarta unir-se al grup avançat que han format Israel, Dinamarca i Àustria per investigar i produir vacunes contra la Covid i les seves diferents mutacions. La ministra d'Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha deixat clara la postura del govern espanyol, que serà no desmarcar-se del que faci la UE, tot i els endarreriments que s'han produït en la planificació realitzada per Brussel·les. "La manera més eficaç de respondre a la urgència sanitària, també en els temes de vacunació, és fer-ho com a Unió Europea i no fer-ho cada Estat membre pel seu compte", ha justificat.

Laya també ha proposat a Brussel·les fabricar més vacunes a Espanya, i ha indicat que hi ha tres centres de producció de vacunes. "Pot augmentar-los si cal, però sempre dins del compromís europeista que a nosaltres ens sembla que és el que dona més bons resultats", ha manifestat.

Dinamarca i Àustria ha tirat pel dret al marge de la UE i s'han aliat amb Israel contra la pandèmia de la Covid, després dels endarreriments que ha tingut la Unió Europea a l'hora d'aprovar i distribuir vacunes. Els tres països han decidit crear un fons conjunt per investigar sobre les vacunes, tenint en compte les possibles mutacions que puguin aparèixer. L'acord també inclou la possibilitat de crear instal·lacions conjuntes de producció.

La iniciativa es va presentar dijous al més alt nivell a Israel amb la presència de Benjamin Netanyahu, Mette Frederiksen i Sebastian Kurz. Dinamarca i Àustria havien criticat en diverses ocasions els endarreriments que ha tingut la UE, que contrasten amb l'excepcional campanya de vacunació d’Israel, que és la més exitosa del món en proporció a la població. Més de la meitat de la població israeliana (9,3 milions d'habitants) ja ha estat vacunada. 

Aquesta va ser la conferència de premsa dels tres mandataris.

La Comissió Europea no ha volgut entrar en polèmica i ha dit que Dinamarca i Àustria eren lliures de fer acords separats si així ho desitjaven. Tot i això, França ha expressat malestar amb l'acord.

"No sabem quant temps serà eficaç la vacuna. Potser 6 mesos, un any, dos anys, més o menys, no ho sabem. I per això hem de protegir la població contra la reaparició de la pandèmia o les mutacions que vinguin", va declarar el primer ministre israelià, al costat la primera ministra danesa i del canceller austríac.

A banda de la capacitat de vacunació que ha demostrat Israel, el país també ha pres altres mesures excepcionals, com un acord amb el gegant farmacèutic Pfizer, i gaudeix d'un abastament ràpid de vacunes a canvi de facilitar dades biomèdiques sobre l'efecte d'aquestes en la població israeliana.