La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat aquest dimarts que el Govern negociarà amb la FIFA, "segons les regles del futbol", les condicions del partit entre la selecció espanyola i la de Kosovo. "Espanya no reconeix Kosovo com un Estat independent, però això no vol dir que Espanya no participi en tornejos en què participa Kosovo".

Amb què quedem? La Ministra posa exemples: "Ho hem fet en els Jocs de la Mediterrània de 2018 i al Mundial (d'Handbol) Sub-21", ha declarat en una entrevista a la cadena SER. Segons ha indicat, "aquí la qüestió és treballar amb la FIFA per veure quines seran les condicions de participació de Kosovo i com van a donar-se els partits en què Espanya juga amb Kosovo o en els que Grècia, que tampoc reconeix Kosovo, jugui amb Kosovo ".

Hi haurà bandera i himne?

El sorteig realitzat aquest dilluns va determinar que els rivals de la selecció espanyola dins el grup B, de març a novembre de 2021, a la fase de classificació per al Mundial de Qatar 2022 seran Suècia, Grècia, Geòrgia i Kosovo, país que es va independitzar de Sèrbia en 2008. Sobre la qüestió de si en la trobada hi seran presents la bandera i l'himne nacional de Kosovo, la Ministra ha insistit que això es deu dirimir "amb les regles de la FIFA", que, segons ha aclarit, no són les regles deL dret Internacional en matèria de reconeixement d'Estats.

Així, ha assenyalat que a la FIFA hi ha competidors com les Illes Fèroe, Gal·les, Irlanda de Nord o Gibraltar, que no són estats, perquè en aquest cas regeixen les normes d'aquest organisme esportiu. "Per arbitrar quines seran les modalitats dels partits entre Espanya i Kosovo i entre Grècia i Kosovo, el negociarem i discutir amb la FIFA- El futbol per sobre de Dret Internacional. dos mons separats", ha subratllat.

Els arguments del govern són que Espanya no reconeix Kosovo com a Estat independent i que aquesta posició no canvia perquè la selecció espanyola de futbol jugui en un torneig internacional contra l'equip kosovar.

L'Executiu considera que hi ha marge de sobres perquè es pugui disputar aquest grup classificatori sense que es vegin alterades les regles esportives de la competició o les posicions polítiques d'Espanya respecte a Kosovo. Per això, s'estudiaran fórmules compatibles amb la normativa de la FIFA perquè, des de l'estricte no reconeixement de Kosovo, es puguin disputar els partits de classificació.