Espanya és un dels països que ha gestionat pitjor la crisi del coronavirus, segons l'índex que ha elaborat la revista britànica The Economist sobre els 21 Estats de l'OCDE. Espanya, que ha registrat més de 27.000 morts, ha quedat en el grup de les puntuacions més baixes, amb un 2,22, empatada amb Itàlia i el Regne Unit, i Bèlgica és la darrera amb un 2,11.

Segons l'informe, la causa dels mals resultats d'Espanya és una escassa preparació, i creu que hi va influir el fet que fos un dels primers països amb la pandèmia, com va passar encara més a Itàlia. "Aquests països van ser els primers a Europa a ser colpejats per la pandèmia i van tenir poc temps per preparar-se", indica.

Troba menys explicable el que ha succeit al Regne Unit. "La connectivitat global del Regne Unit, i especialment de Londres, pot ajudar a explicar el seu alt nombre de morts en excés (a principis de juny, les estadístiques mostren que el nombre de morts addicionals per milió de persones és el segon més alt del món després d'Espanya), però el país va tenir una acumulació de casos més lenta que altres (...) i més temps per preparar-se", afegeix.

"Una resposta insuficientment ràpida i coordinada, una manca inicial de capacitat de fer proves i la decisió de suspendre el seguiment a principis de març poden ajudar a explicar per què el Regne Unit va esdevenir un cas atípic", indica.

En canvi, els països que reben una millor valoració són Nova Zelanda (3,67), Àustria (3,56) i Alemanya (3,56), seguits a poca distància per  Austràlia, Dinamarca, Islàndia, Israel i Noruega (3,44).

"Aquests països han registrat fins ara un baix nombre de morts addicionals durant la pandèmia , han posat en marxa programes sòlids de seguiment i proves, alhora que han continuat brindant atenció mèdica a pacients sense coronavirus", segons indica l'informe en el qual figura l'índex.

Insisteix que és "un repte particularment impressionant, atès que en la majoria d'aquests països els majors de 65 anys (les persones més afectades per la covid-19) representen una part important de la població". "En general, aquests països semblen haver aconseguit contenir la pandèmia perquè van reaccionar d'hora i ràpidament. No tots ells van introduir bloquejos estrictes, però tots van implementar proves agressives i programes de rastreig", afegeix.

En la categoria mitjana, l'anàlisi assegura que Portugal, França, Xile i els Estats Units "han abordat bé la pandèmia", mentre que "al Japó, Països Baixos, Corea de Sud, Suècia i Suïssa els va anar una mica menys bé".