L'ambaixador rus a Madrid, Iuri Klimenko, ha estat convocat al Ministeri d'Exteriors aquest dilluns arran de la mort a la presó de l'opositor rus Alexi Navalni divendres passat, segons fonts diplomàtiques. Espanya se suma així a altres països, com Alemanya i Finlàndia, que també han convocat els ambaixadors respectius. El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que s'ha reunit a Brussel·les amb la vídua de Navalni, Iúlia Navalnaya, i amb la resta de ministres d'Exteriors de la Unió Europea, ha demanat que Rússia aclareixi les causes de la mort "al més aviat possible i de manera creïble".

Què implica convocar un ambaixador?

La convocatòria d'un ambaixador és l'instrument diplomàtic per traslladar a un altre país el malestar amb una qüestió determinada i sol ser el pas previ a la crida a consultes de l'ambaixador propi, un pas molt més contundent.  A Exteriors no han volgut oferir més detalls sobre si l'ambaixador ja ha estat rebut a la seu del Ministeri i qui ha estat l'encarregat de reunir-s'hi.

Albares dona suport a la vídua de Navalni

En declaracions des de Brussel·les, el ministre ha afirmat que la mort del Navalni està "totalment injustificada i mai no s'hauria d'haver produït", i ha assegurat que el "responsable últim és evidentment qui el va tancar injustament a la presó per motius polítics". En aquest sentit, ha donat suport a la vídua de l'opositor rus i també "als defensors de la democràcia i les llibertats". "El govern d'Espanya, sempre, arreu del món, està al costat d'aquells que defensen la democràcia, la llibertat, i els drets humans", ha assenyalat.

D'altra banda, el ministre ha recordat que la mort de Navalni s'ha produït una setmana abans del segon aniversari de la invasió russa d'Ucraïna i ha defensat la necessitat de l'"enviament de tota mena de material" a Ucraïna en "aquests moments crítics" del conflicte, perquè puguin "mantenir la defensa del seu territori". Així mateix, l'alt representant de la Unió Europea (UE) per a Assumptes Exteriors i de Seguretat, Josep Borrell, ha apuntat, sobre la possibilitat d'imposar noves sancions a Rússia, que "sempre hi ha marge i sempre hi ha gent que mereix ser sancionada".

Espanya sancionarà colons "radicals" de Cisjordània 

Albares també ha anunciat que Espanya treballa en sancions contra "desenes" de colons radicals per episodis de violència a Cisjordània després que la reunió de ministres d'Exteriors de la Unió Europea hagi constatat el bloqueig persistent d'Hongria, que impedeix la unanimitat necessària per a mesures punitives en l'àmbit de tota la UE. "Farem individualment el que ens agradaria que s'hagués fet a nivell de la UE", ha dit.

La sanció consistirà en prohibició d'entrada al país i és prerrogativa del Govern, que ja treballa en les qüestions jurídiques per fer aquest pas que va concretar la setmana passada França, quan va sancionar 28 "colons israelians extremistes" vinculats a incidents violents. També Bèlgica va anunciar mesures nacionals el desembre passat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!