El Ministeri de Migracions espanyol habilitarà amb caràcter d'urgència campaments amb 6.000 places a les illes de la Gran Canària, Tenerife i Fuerteventura, per encabir-hi els immigrants que ara es reparteixen per 17 complexos turístics. El model és similar a l'utilitzat a les illes gregues de Lesbos o Lampedusa, on els nouvinguts no són traslladats al continent, sinó que esperen la repatriació a la mateixa illa on van arribar.

 De forma paral·lela, ha anunciat que treballarà per dotar 7.000 places més estables a l'interior d'immobles.

El ministre de Migracions, José Luis Escrivá, ha deixat clar que l'objectiu serà la repatriació i ha destacat que "el 90%" dels 18.348 immigrants que han arribat en pastera a les illes aquest any "són expulsables als seus països d'origen". La meitat dels nouvinguts ha arribat a les Canàries en els darrers 30 dies, en el que es considera una crisi migratòria.

La situació de les Canàries preocupa molt el govern espanyol, i avui el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha iniciat per això un viatge al Marroc per abordar el problema. Més de la meitat dels migrants arribats a Canàries són marroquins, i el ministre vol aconseguir que Rabat faciliti la repatriació.

El Marroc, però, està disgustat amb el govern espanyol, perquè el vicepresident Pablo Iglesias ha donat suport al Sàhara.

32346de4c6ee2450b2d88a31fcd8a059d8da497eEl ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, a l'arribada a Rabat, per tractar el problema migratori a les Canàries / EFE

Marlaska ha intentat desactivar el malestar marroquí per les paraules d'Iglesias. "El Marroc sap quina és la posició del govern d'Espanya sobre el Sàhara, no és altra que desitjar una solució pacífica justa mútuament acceptable, dins de l'ONU. El Marroc és un soci proper, un país amic", ha assegurat intentant no desautoritzar el vicepresident.

El ministre ha deixat clar que es descarta el trasllat de migrants a la Península, exceptuant algun cas amb situació delicada, per evitar un efecte crida, i ho ha atribuït a directrius europees. Però aquesta decisió topa amb la visió del govern canari, que reclama insistentment a l'executiu espanyol que tregui de les illes aquests immigrants.