El Tresor Públic espanyol ha col·locat avui gairebé 4.600 milions d'euros en diverses emissions de deute a llarg termini a uns preus lleugerament més elevats, en reflex de la tensió pel desafiament sobiranista de Catalunya.

El gruix de l'emissió ha sortit en bons a cinc anys, 3.208,46 milions d'euros, amb un interès marginal del 0,552%, el més alt des del març, davant del 0,223% de la licitació anterior del mateix termini.

També s'han col·locat 1.086,07 milions d'euros en obligacions amb venciment el 2029, en la reobertura d'una vella referència a la qual encara li queda una vida residual d'una mica més d'onze anys, amb un rendiment de l'1,878% que també va ser més alt que l'1,779% anterior.

Finalment, s'han venut 304 milions en obligacions indexades a la inflació de la zona de l'euro, amb un interès del -0,036% davant del 0,384% previ.

Malgrat les tensions sobiranistes, els inversors han tornat a mostrar el seu interès pel deute espanyol a llarg termini, com a prova de la seva confiança en l'evolució de l'economia del país, i han sol·licitat en total gairebé 10.500 milions d'euros, 2,3 vegades més que els 4.600 milions finalment adjudicats.

Mentrestant, la prima de risc espanyola se suavitzava una mica més a aquesta hora i quedava situada en 130 punts bàsics, dos menys que en els primers minuts de la sessió, després que els rendiments dels bons espanyol i alemany a deu anys amb els quals es calcula es reduïssin respecte als registrats a primera hora.

Enmig d'una forta tensió per la intenció del Govern català de declarar unilateralment la independència dilluns que ve, les conseqüències ja es comencen a traslladar al pla econòmic i, entre d'altres coses, l'agència de qualificació S&P va posar ahir el "ràting" de Catalunya sota vigilància i ha advertit que aquesta nota podria empitjorar "si les tensions polítiques posen en risc el suport financer del Govern".

Després d'aquesta subhasta, el Tresor ha cobert ja el 86,3% de l'objectiu d'emissió de deute brut d'aquest exercici, que puja a 132.900 milions d'euros, en haver venut títols per import de 182.100 milions, segons dades d'aquest departament dependent del Ministeri d'Economia.

D'aquesta quantitat, 114.700 formen part del programa de finançament a mitjà i llarg termini.