El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge als presidents autonòmics que s'avançarà al 21 de juny l'obertura de fronteres amb els països de l'espai Schengen, tret de Portugal, que ha demanat que sigui l'1 de juliol. A partir del 21 de juny s'aixeca també l'obligació de quarantena pels viatgers que arriben a Espanya.

La videoconferència d'avui serà l'última en estat d'alarma si bé Sánchez ha traslladat als presidents la intenció de fer-ne una de presencial a finals el mes de juliol. El cap de l'executiu també els ha anunciat que durant els últims set dies el número d'encomanats per coronavirus ha ascendit a 235 i el de morts, a 27.

Sánchez ha comunicat als presidents durant la catorzena videoconferència que han celebrat davant de la crisi pel coronavirus, que l'1 de juliol es celebrarà un acte a la frontera amb Portugal al qual assistiran el president de l'Executiu, el rei i el primer ministre portuguès.

Està previst que el president del govern espanyol comparegui al terme d'aquesta trobada, a la qual també assisteixen la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra d'educació, Isabel Celáa; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; i el ministre de sanitat, Salvador Illa.

Aquesta última videoconferència se celebra quan el govern espanyol ha acceptat ja que Galícia abandoni la fase 3 del pla de desescalada pel que dilluns vinent entrarà en la que s'anomena la nova normalitat, convertint-se així en la primera comunitat que abandona l'estat d'alarma.

A més, el govern espanyol ha acceptat l'avançament el dilluns 15 de juny a fase 3 de les províncies manxegues de Toledo, Ciudad Real i Albacete, fase en la qual ja estaven Cuenca i Guadalajara. Progressen igualment a la fase 3 Burgos, Palència, Lleó, Zamora i Valladolid a Castella i Lleó, mentre la resta de províncies continuaran en fase 2.

Passen igualment a l'últim esglaó del pla de desescalada les tres províncies del País Valencià, així com les zones sanitàries de Catalunya central i de Girona i la Ciutat Autònoma de Ceuta. A més, en el cas de la dues províncies d'Extremadura, a partir de dilluns es podrà produir la mobilitat dels ciutadans entre elles, que fins al moment s'ha mantingut restringida.

Seguirà en fase 2 per tant la resta de Catalunya i la Comunitat de Madrid, així com les províncies de Castella i Lleó que no han avançat: Salamanca, Àvila, Segòvia i Sòria. Podran demanar en els propers dies el progrés de fase i cada cas es debatrà i decidirà, encara que tot el país abandonarà les fases de la desescalada quan l'estat d'alarma acabi el 21 de juny. "Progressaran a la nova normalitat el 21 de juny directament, és així, sense passar per la fase 3", ha recalcat el ministre de sanitat.