Catalunya manté molt bones relacions amb Eslovènia des d'abans del referèndum de l'1-O, i avui el país de l'Europa central ha convidat el Govern català a la presa de possessió del nou executiu. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha assistit per això com a convidada, al ple del Parlament d’Eslovènia en què ha pres possessió el nou govern, que és una coalició entre liberals, socialdemòcrates i l’esquerra, sorgida de les eleccions que es van celebrar el passat 24 d’abril. El nou primer ministre d’Eslovènia és Robert Golob, que tanca la polèmica etapa del govern populista i euroescèptic de Janez Janša.

“Hem estat l’únic govern convidat a la presa de possessió del nou executiu d’Eslovènia, un govern amb el qual compartim llaços d’amistat profunda. I a més, amb el missatge que venim a obrir una oficina per continuar treballant plegats en aquest nou període polític que s’obre avui al país i que marca un punt d’inflexió respecte a l’anterior govern, respecte a la visió del que Eslovènia ha de ser a nivell nacional i internacional”, ha indicat la consellera. Alsina ha aprofitat per denunciar davant les autoritats eslovenes i en les diverses entrevistes en els mitjans de comunicació del país, l’escàndol del CatalanGate, l’espionatge massiu espanyol a l’independentisme català.

 

Aprofitant l'estada a Eslovènia, la consellera ha inaugurat una oficina de Catalunya, i Alsina ha indicat que tindrà una doble agenda. "Per una banda, serà la principal porta que posem a disposició no només del Govern de Catalunya, sinó de totes les entitats público-privades que vulguin col·laborar amb Eslovènia, amb Ljubljana, també amb les entitats privades i públiques del país. Però també hem fet saber a les autoritats eslovenes que és una oficina que posem a la seva disposició per poder construir projectes amb Catalunya i Barcelona”, ha manifestat.

A part de les reunions amb diversos ministres del nou govern eslovè, la consellera també s’ha reunit aquest dimecres a Ljubljana amb el primer president de la República d’Eslovènia, Milan Kučan, i amb Ivo Vajgl, actual candidat a la presidència del país en les eleccions de l’octubre, europarlamentari i exministre d’Afers Exteriors. Vajgl va ser l'impulsor de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya i de la Xarxa Parlamentària de Grups d’Amistat amb Catalunya. El viatge d'Alsina al sud-est d’Europa continuarà aquest dijous a Croàcia, amb aturades a Zagreb i Dubrovnik, on es reunirà amb el president Nikola Dobroslavic, i divendres vinent a Sarajevo, la capital de Bòsnia i Hercegovina.

La República d'Eslovènia és des de l'any 2004 un estat membre de la Unió Europea. Limita amb Itàlia a l'oest, amb el mar Adriàtic al sud-oest, amb Croàcia al sud i a l'est, amb Hongria al nord-est i amb Àustria al nord, i té una població de poc més de 2 milions d'habitants.