El nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat escridassat a la plaça Sant Jaume, en el seu primer acte institucional, quan els regidors s'han traslladat al palau de la Generalitat per saludar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tal com és preceptiu. Collboni ha encapçalat la delegació, acompanyat per guàrdies urbans amb vestit de gala, i quan han sortit de l'Ajuntament i han posat els peus a la plaça ha rebut xiulets i crits de "botifler, botifler". També s'han sentit crits a favor del candidat de Junts, Xavier Trias.

El passeig s'ha hagut de fer amb una evident tensió, després del pacte d'amagat de PSC-Comuns-PP per evitar que Trias fos alcalde, i amb una forta vigilància dels Mossos d'Esquadra. Els serveis de protocol portaven paraigües per si algú del públic llançava algun objecte, però no ha estat necessari obrir-los.

La retirada de Jaume Asens

 

El pacte entre el socialista Jaume Collboni, la fins ara alcaldessa Ada Colau i el popular Daniel Sirera s'ha produït un dia després que el fins llavors cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, anunciés que es retirava de la política institucional i informava que no concorreria a les eleccions. Es desconeix si Asens coneixia la maniobra amb el PP a Barcelona, però el cas és que la seva renúncia es va produir menys de 24 hores abans.

Collboni xiulat plaça Sant Jaume BTV
Jaume Collboni xiulat a la plaça Sant Jaume     BTV

A mitja tarda els comuns han facilitat que el PP votés Collboni, en dir que retiraven la seva candidatura, que donarien suport a la del PSC i que a més no seguirien al govern i passarien a l'oposició. Això ha fet que Daniel Sirera retirés també la seva candidatura, i que tant populars com comuns donessin a Collboni la majoria. Jaume Collboni ha rebut 23 vots, Xavier Trias, 16 i finalment, el candidat de Vox, Gonzalo de Oro, 2.

Amb aquesta votació, Collboni ha acceptat l’alcaldia i ja ha passat a presidir el ple, amb el faixí i la vara d’alcalde. Barcelona, dotze anys després, torna a estar governada pel PSC amb el suport del PP, partit que ara naturalment passarà a ser demonitzat pels socialistes sense cap discontinuïtat en la campanya de les eleccions generals.

Només 10 regidors

 

A l'Ajuntament, el nou alcalde Collboni governarà la ciutat amb 10 regidors, la xifra més baixa que ha tingut mai un batlle de Barcelona. "Amb 10 regidors és del tot impossible governar la ciutat de Barcelona", ha reconegut la mateixa Colau. Quan l'exalcaldessa ha assegurat que no havia participat en cap pacte, el Saló de Cent s'ha omplert de protestes.