Eurodiputats escocesos a favor i en contra de la independència han denunciat plegats a la Comissió Europea la "persecució de polítics escollits democràticament arreu de la Unió Europea" per part de l'Estat espanyol, un fet que consideren "profundament preocupant". En una carta dirigida al vicepresident de la Comissió i responsable de Drets Fonamentals, Frans Timmermans, els eurodiputats del Partit Nacional Escocès (SNP) i el partit laborista asseguren que "les mesures preses pel govern espanyol posen en risc valors fonamentals de la Unió Europea com el de la llibertat d'expressió o de reunió".

Els parlamentaris expressen el seu "rebuig frontal" al que veuen com un possible "abús" del mecanisme europeu de les euroordres i demanen a Timmermans que intervingui. "Com a eurodiputats, ens oposem frontalment a la decisió del govern espanyol de buscar, arrestar i empresonar els seus opositors polítics", asseguren. Els quatre eurodiputats – Alyn Smith, Ian Hudghton, David Martin i Catherine Stihler- recorden a la CE la "necessitat real de mediació" entre Catalunya i Espanya.

Els eurodiputats s'ofereixen a Brussel·les per explicar la seva "experiència" amb el referèndum d'Escòcia, que consideren un "estàndard d'or" que va resultar d'un "diàleg genuí entre Edimburg i Londres". "Si la nostra experiència pogués ser útil, estem totalment a la seva disposició", diuen a la CE. 

L'SNP i els laboristes són rivals en la política domèstica escocesa, i estan frontalment oposats pel que fa a la independència. Però el cas de Clara Ponsatí, que s'enfronta a una euroordre des d'Escòcia, ha unit les dues formacions respecte a la situació catalana. L'actual ministre d'Afers Escocesos del govern britànic, Ian Duncan, era també eurodiputat escocès pel partit conservador i s'havia pronunciat a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya en diverses ocasions des de Brussel·les. A més, va ser observador de l'1-O.