L'Audiència Nacional ha obert una investigació per aclarir les causes de la mort de Félix Rodríguez de la Fuente. El naturalista i el seu equip del programa de TVE van tenir un accident a Alaska amb una avioneta i mai no se'n van investigar les causes.

Al jutjat d'instrucció número 5, el jutge José de la Mata, veu indicis de delictes en la mort d'aquests tres espanyols a Alaska el 1980, després que un particular hagi interposat una denúncia.

El jutge de la Mata ha demanat a la Fiscalia que investigui els fets, en una interlocutòria a què ha tingut accés Confidencial Digital, que fan "presumir la possible existència d'una infracció penal".

En la denúncia, interposada a l'Audiència Nacional per ser l'òrgan competent per jutjar delictes comesos fora del territori nacional, es parla que hi ha hagut una "llei del silenci sobre el sinistre" a TVE, que no ha publicat el contingut dels enregistraments d'aquell 14 de maig de fa 40 anys.

L'accident

Aquell dia, Félix Rodríguez de la Fuente, dos càmeres d'equip (Teodoro Roa García i Alberto Mariano Huéscar), i el pilot de l'avioneta, Warren Doodson, van tenir un accident a Unalakleet mentre filmaven una cursa de trineus de gossos per al programa El hombre y la tierra de la televisió pública.

En la denúncia s'especifiquen dues teories: la d'un possible suïcidi del naturalista o la d'un assassinat. Per aclarir les causes d'aquest accident aeri es demana de citar a declarar persones de l'entorn de Rodríguez de la Fuente com Santiago Paláez, director del programa 625 líneas de TVE aquell any; Miguel Molina, càmera del programa; Carlos Llandres, naturalista del programa, o Benigno Varillas, biògraf del mort.

Per la seva part, la família de Rodríguez de la Fuente no vol involucrar-se en aquest afer. "Per nosaltres l'important és la vida del meu pare i tot el que hi pugui haver darrere de la seva mort no ens interessa gens ni mica", diu Odile Rodríguez de la Fuente, filla del naturalista.

La teoria del suïcidi

El dia de l'accident el naturalista va dir als seus col·laboradors Onieva i Miguel Molina, per separat, que aquest era un "lloc meravellós per morir". Sempre segons les seves declaracions en el programa.

També, Alfredo Álvarez, periodista d'Interviú, manifesta que Rodríguez de la Fuente tenia alguna "premonició" abans de partir a Alaska perquè va aconseguir que TVE firmés un contracte que garantia que si li passava alguna cosa, no quedaven desemparades la seva dona i les seves tres filles.

Ignacio Rubio, pilot, consultor i expert en accidents aeris, i Fernando Cámara, pilot de combat comandant de l'exèrcit de l'aire, després d'analitzar les possibles causes del sinistre en el programa de TV, arriben a la conclusió que va poder ser un problema sobtat del pilot. Estudien la possibilitat que rebés un cop o que algun dels passatgers pogués fer-se càrrec del pilotatge.