L'Audiència Provincial de Cadis a Ceuta ha acordat revocar el sobreseïment de la causa oberta per l'actuació de la Guàrdia Civil a la platja del Tarajal per la mort de 15 immigrants subsaharians quan intentaven entrar a Ceuta i ha determinat que continuïn la investigació d'aquest cas.

La Secció VI de l'Audiència Provincial de Cadis amb seu a Ceuta ha acordat que es continuï la investigació oberta pels fets ocorreguts a la platja del Tarajal de Ceuta el 6 de febrer del 2014, segons una informació publicada pel diari El Español.

L'òrgan judicial de Ceuta ha estimat íntegrament els recursos presentats contra el sobreseïment provisional i ha ordenat continuar la investigació en entendre que l'actuació del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 fins a l'octubre del 2015 no van assolir "els graus de suficiència i eficàcia que serien exigibles", segons la interlocutòria.

L'Associació Coordinadora de Barris, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i l'Associació Observatori de Drets Humans (DESC) van recórrer el sobreseïment provisional. La Sala ordena al Jutjat "continuar la causa com a diligències prèvies del procediment abreujat".

16 guàrdies civils imputats

A mitjans del mes d'octubre passat la jutgessa titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta, María del Carmen Serván, acordava arxivar la causa contra els 16 agents de la Guàrdia Civil acusats d'homicidis imprudents i lesions en entendre que els agents van fer un ús "correcte" del material antiavalots fet servir a l'entrada dels immigrants.

En aquesta interlocutòria s'assenyala que els agents van actuar a l'exercici de la seva "funció de custòdia i vigilància de la frontera" davant d'una entrada massiva protagonitzada per uns 250 immigrants subsaharians en el matí del 6 de febrer.

La jutgessa recorda que els agents estaven autoritzats per utilitzar mitjans antiavalots reglamentaris i que no existia cap indici que permeti afirmar que els agents imputats van fer un ús inadequat del material.

Els fets van ocórrer el 6 de febrer del 2014 quan entre 250 i 300 immigrants subsaharians van intentar entrar per l'espigó de la platja del Tarajal, la qual cosa es va saldar amb la mort de quinze immigrants subsaharians. Cinc cossos van ser trobats a dues platges de Ceuta. Del grup d'immigrants només van arribar a la platja de Ceuta un grup de 23 que van ser expulsats a través de les denominades "devolucions en calent".

Sota el comandament de Jorge Fernández

Els fets van tenir lloc sota la responsabilitat de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, el qual va considerar de "calúmnia" les crítiques a l'actuació de la Guàrdia Civil abocades pels diferents grups polítics, en especial el PSOE, ja que al seu parer "desfiguraven" els fets ocorreguts.