La política espanyola ha patit un terrabastall després que el president socialista, Pedro Sánchez, fes pública una carta on apunta la seva possible dimissió arran de les acusacions de corrupció contra la seva dona, Begoña Gómez. Sánchez ha posat una data per comunicar la seva decisió: el pròxim dilluns 29 d'abril. No serà fins aleshores, que se sabrà quins són els pròxims moviments de Sánchez i el seu Executiu. Tanmateix, hi ha polítics que ja han assenyalat quines serien les pròximes passes del socialista. Per exemple, Carles Puigdemont ha assenyalat que el president espanyol podria acabar presentant una moció de confiança per consolidar-se. Tanmateix, en què consisteix exactament una moció de confiança i què cal per guanyar-la?

Què és una moció de confiança i com funciona? 

Una moció de confiança és una eina que permet a un governant cerciorar-se de si manté el suport majoritari en un hemicicle. Segons recull el Reglament del Congrés dels Diputats, "el president, amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres, pot plantejar davant del Congrés dels Diputats la qüestió de confiança sobre el seu programa o sobre una declaració de política general". En el cas espanyol, en tot aquest procés no hi participa el Senat. 

Què cal per guanyar una moció de confiança?

Després que es presenti per escrit la voluntat de convocar una moció de confiança, la Mesa del Congrés convocarà un ple per debatre la qüestió. No es podrà votar fins que passin 24 hores des que la qüestió de confiança va ser presentada. Passat aquest termini arriba el moment decisiu: la votació. Per no acabar dimitint després de la moció de confiança, Sánchez necessitaria una majoria simple, més vots a favor que en contra. Si es mantenen els equilibris que el van tornar a dur fins a la Moncloa l'any passat, la podria aconseguir. 

Si no aconsegueix els suports, que passaria? En cas de perdre la moció de confiança, Sánchez hauria de presentar la seva dimissió davant del rei Felip VI. Amb la dimissió del president, el govern espanyol cessaria i quedaria en funcions fins que es pugui.

Es convocarien noves eleccions?

Si Pedro Sánchez dimitís no es podrien convocar eleccions fins al 30 de maig. Això es deu l’article 115 de la Constitució Espanyola, que fixa meridianament que “no és procedent una nova dissolució abans que transcorri un any des de l’anterior”. I el decret de dissolució del Congrés i el Senat que va donar lloc als comicis del 23J, després de l’anunci que va fer Sánchez l’endemà de les eleccions municipals, es va publicar el Butlletí Oficial de l’Estat el dimarts del 30 de maig: no és fins aquest dia que el president espanyol pot dissoldre les Corts Generals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!