L'associació Sanfermines-78: gogoan! i Fermín Rodríguez, germà del jove mort per trets de la Policia als sanfermines de 1978, han presentat una querella contra el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el seu antecessor, Juan Ignacio Zoido, per un presumpte delicte d'"inutilització o ocultació de documents".

Els incidents es van desencadenar amb l'entrada de la Policia Nacional a la plaça de toros de Pamplona durant la cursa del 8 de juliol de 1978, en plens Sanfermines, amb motiu de la col·locació d'una pancarta en favor de l'amnistia i van continuar després pels carrers de la ciutat, on va morir el jove Germán Rodríguez i sis persones més van resultar ferides de bala.

Els querellants afirmen que l'article 413 del Codi Penal estableix que "l'autoritat o funcionari públic que, expressament, sostragués, destruís, inutilitzés o ocultés, totalment o parcialment, documents la custòdia dels quals li estigui encomanada per raó del seu càrrec, incorrerà en les penes de presó d'un a quatre anys, multa de set a vint-i-quatre mesos, i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de tres a sis anys".

Sobre això indiquen que la Comissió d'Interior del Congrés va debatre un informe policial sobre els successos dels sanfermines de 1978, sol·licitat per la Cambra Baixa i encarregat pel llavors ministre de l'Interior, Rodolfo Martín Villa, que al seu torn contenia uns altres tres informes del General Subinspector de la Policia Dionisio Bartrech, el Governador Civil de Navarra Ignacio Llano i el Subdirector General de la Policia, José Sáinz.

Aquest triple informe va ser requerit com a prova per l'acusació particular dins del sumari obert en relació amb la mort de Germán Rodríguez i reclamat en alguns ocasions -fins i tot a través del Tribunal Suprem-, però "mai no va ser remesa" malgrat que, en cas d'haver estat aportada, "hauria tingut sens cap dubte influència evident en el procés".

Afegeixen que el desembre de 2017 diversos diputats van sol·licitar l'esmentat informe al Ministeri de l'Interior, llavors dirigit per Juan Ignacio Zoido, però la resposta rebuda el maig de 2018 diu que "no hi ha en els registres constància" del mateix i una resposta igual es va obtenir el juliol de 2018 ja amb Gran-Marlaska com a ministre quan els diputats van reiterar la petició.

Per a l'associació Sanfermines-78: gogoan! aquests fets "mostren una clara voluntat obstruccionista per part de l'Administració de l'Estat i els seus diferents responsables en relació amb la investigació dels fets de Sanfermines de 1978 i, en particular, la comissió del delicte d'inutilització o ocultació de documents al qual es refereix l'article 413 del Codi Penal".