El secretari polític de Podemos, Iñigo Errejón, insisteix en la possibilitat de fer un referèndum unilateral per decidir el futur polític de Catalunya. Errejón ho justifica davant la manca d’alternatives de l’Estat: “Crec que a Catalunya s’ha de fer un referèndum i els que no vulguin que sigui unilateral s’han d’esforçar per tenir capacitat d’acord, pacte i proposta”, ha dit minuts abans de participar en un debat polític a Barcelona.

“La meva recepta és democràcia i això vol dir que un Estat plurinacional la convivència dels diferents pobles només pot dependre del lliure acord i això només es pot decidir si Catalunya decideix sobre el seu futur. Això passa per la possibilitat que el poble de Catalunya decideixi el seu futur i això passa per un referèndum”, ha afirmat.

"Perquè no hi hagi un referèndum unilateral depèn que hi hagi algú a l’altra banda oferint alguna cosa. A mi m’agradaria tenir un govern espanyol amb capacitat democràtica i responsabilitat d’Estat que ofereixi alguna proposta i que estigui disposat a parlar d’alguna cosa", ha reiterat.

Errejón ha posat com a exemple de la poca habilitat del govern espanyol, la conferència de presidents: "Tot el que hem vist és una comissió amb un expert per comunitat autònoma que es tornaran a reunir d’aquí un any. Entenc que amb aquestes propostes, el projecte de Rajoy és poc atractiu".

El debat, moderat per la periodista Milagros Pérez-Oliva, enfronta Errejón, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i Josep Lluís Carod-Rovira, sota el títol “Ítaca-Icària”. 

Advertència de Carod a ERC

L'exvicepresident de la Generalitat i exlíder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, que s'ha desfet en lloances cap a Errejón, ha advertit de manera implícita als republicans que és "un error" i una "irresponsabilitat" carregar políticament contra qui defensa el dret a decidir, sobretot a l'Estat, ha dit en referència a Podemos.

En aquest sentit, Errejon ha argumentat que "hi ha un procés de canvi a l’estat espanyol, i Catalunya no s’ha de subordinar a aquest procés. Però segur que les aliances no sobren. Nosaltres, almenys, no n’anem sobrats", ha afirmat per afegir que "qui vulgui fer passar l'estat plurinacional per vell autonomisme, està fent trampes".

Referèndum

Els tres ponents han defensat deixar de banda el debat "moral" sobre el referèndum per abordar-lo "estratègicament". "Necessitem que el referèndum i l'onada catalana no acabi en derrota, ni en humiliació, perquè això significaria una derrota de la capacitat de transformar l''statu quo' combinant mobilització popular i vot.

Carod-Rovira ha insistit en la idea que els Comuns són indispensables per aconseguir que el referèndum tingui èxit. Errejón ha afegit que qualsevol referèndum és "legítim" però també ha advertit que cal tenir en compte els "efectes" institucionals. "El que hem de discutir és en quines condicions és més efectiu el referèndum".

Sobre aquesta qüestió, Domènech ha estat més críptic que els seus companys però ha defensat que "no hi ha emancipació nacional si no hi ha emancipació social". "Si no aspires que voti el 80% del país, no pots construir el país", ha conclòs.