El Tribunal Constitucional ha avalat aquest dimecres, sense unanimitat, la presó permanent revisable. Va ser aprovada del Partit Popular el 2015, i el PSOE hi va presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant del TC, que finalment l'ha rebutjat. No obstant això, hi ha formacions que li reclamen que reverteixi aquesta mesura de càstig. És el cas d'Esquerra Republicana, que adverteix el govern central que Espanya ja té un dels codis penals "més punitius d'Europa", i l'insta a seguir la política penitenciària de la Generalitat, que es regeix per la "reinserció" i la "reeducació".

En declaracions a ElNacional.cat, la diputada republicana Carolina Telechea assegura que no li ha agafat per sorpresa la sentència de l'alt tribunal. "Sent un tribunal polititzat i molt conservador, no és sorprenent que el que faci és endurir el Codi Penal, que és dels més punitius d'Europa", assegura la també portaveu d'ERC a la comissió de Justícia del Congrés. En aquest sentit, recorda que el tribunal també té el mandat caducat, i lamenta que "faci i desfaci vulnerant tot de drets i llibertats". Ho compara amb la sentència del procés: "Som conscients que no hi trobarem justícia, que la justícia la trobarem al Tribunal Europeu de Drets Humans".

Malgrat la sentència, però, els republicans continuaran demanant al govern espanyol la seva derogació. "No pot ser que cada cop anem cap a un Codi Penal més repressiu", afirma Telechea, que afegeix: "Nosaltres hem defensat que no es poden retallar drets i llibertats a cop de Codi Penal, que és el que s'està fent en els últims anys".

En aquest sentit, la diputada d'ERC recorda que Catalunya té les competències de justícia penitenciària transferides i subratlla que aquest model, el de la "doble penalització", no és el seu. "Un pres ja té el seu càstig, que és la privació de llibertat. No cal castigar-lo dues vegades amb aquesta mena de condemnes", assenyala Carolina Telechea. Per tot això insten el govern espanyol a apostar també per un model basat en la reeducació i la reinserció, on la presió sigui "el mínim indispensable".

La sentència del TC

La presó permanent revisable es va aprovar només amb els vots del PP i els grups de l'oposició es van unir per recorre-la als tribunals. Encapçalats pel PSOE van iniciar els recursos per tal que aquesta pena fos considerada inconstitucional. Després de sis anys estudiant la ponència, el tribunal, per set vots a tres, ha acabat validant la mesura privativa de llibertat tal com proposava la ponent de la sentència, la magistrada catalana Encarnación Roca. "La presó permanent revisable s'ha avalat en els seus propis termes, no s'ha modificat res", segons fonts jurídiques.