Poc després que el TSJC hagi anunciat l'ajornament del judici per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per la seva coincidència amb la campanya electoral per a les eleccions del 12 de maig, Esquerra Republicana ha celebrat aquesta decisió a través d'un comunicat, tot reclamant que se'ls apliqui la llei d'amnistia. Aquesta es troba congelada al Senat després que el Congrés l'aprovés el 14 de març. El PP va fer sevir la seva majoria absoluta per canviar el reglament del Senat per dilatar la seva tramitació durant dos mesos, és a dir, fins a mitjans de maig. Després haurà de tornar al Congrés on quedarà validada definitivament a finals de mes.

En aquest sentit, els republicans lamenten en un comunicat que el tribunal presidit per Jesús María Barrientos hagi optat per ajornar el judici en lloc de suspendre'l definitivament, tenint en compte que després de les eleccions al Parlament faltaran pocs dies perquè la llei d'amnistia quedi aprovada a la cambra baixa: "Mantenir el Judici al referèndum sabent de la imminència de la llei d'amnistia és insistir en la persecució política", assegura el partit.

Suspès per les eleccions, no per l'amnistia

El TSJC havia fixat l'inici del judici contra Jové, Salvadó i Garriga pel 10 d'abril. Aquest havia de tenir fins a vint sessions repartides entre els mesos d'abril i maig. Algunes d'aquestes dates coincidien amb la celebració de plens al Parlament de Catalunya, on Jové és president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana. Per això, havia demanat que es canviessin les dates de les sessions per poder exercir els seus drets en la participació política, però el tribunal li ho va negar, demanant-li que delegués el seu vot. En aquest sentit, els republicans també lamenten que ni la imminent aprovació de l'amnistia però tampoc el fet que les dates coincidissin amb els plens a la cambra catalana hagin estat motius suficients per suspendre el judici. 

La setmana passada, el tribunal va preguntar a les defenses i a les acusacions (la Fiscalia i Vox) si s'havia de suspendre el judici pel fet que aquest coincidia amb la campanya electoral i els comicis del 12 de maig, però no per l'amnistia, tal com havia demanat el mateix Jové. L’escrit del TSJC ja avançava aquesta voluntat de suspensió, quan assegurava que feia la consulta de la suspensió: “Amb el propòsit d'evitar que es produeixin interferències recíproques entre el procés electoral democràtic i el necessari assossec que ha de presidir la celebració del judici oral, i a fi de garantir en la mesura que sigui possible la plenitud de l'exercici de tots els drets en joc.” 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!