La cúpula d’ERC ha valorat aquest dilluns l’anunci de JxCat de plantejar de nou la investidura de Carles Puigdemont abans de posar damunt la taula l'anomenat pla D. Els republicans, que des del mateix dissabte estan en contacte amb JxCat, han reclamat una reunió de treball per abordar de forma conjunta els propers passos per aconseguir una investidura efectiva. La portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha insistit a alertar sobre la necessitat de posar en marxa el govern quan el rellotge de la investidura entra en la recta final, ha evitat descartar la possibilitat que Esquerra presenti el seu propi candidat si finalment JxCat no planteja un candidat efectiu.

“Demanem una reunió de treball amb JxCat per abordar de forma conjunta quins són els propers terminis d’aquesta setmana que pot esdevenir clau i, per tant, posar-nos a treballar conjuntament per donar les respostes”, ha reclamat Vilalta en ser interrogada sobre el parer d'ERC al plantejament de JxCat. La portaveu del partit ha explicat que el cap de setmana, els negociadors republicans ja han estat en contacte amb el grup de Puigdemont.

Esquerra no vol ni sentir a parlar de noves eleccions i alerten que "cada dia que passa és un dia més que estem en risc". No obstant, Vilalta no ha volgut concretar quina serà la resposta d'ERC en cas que no sigui possible tirar endavant un candidat de JxCat.

Tampoc ho ha aclarit en ser interrogada sobre la hipòtesi que Esquerra presenti el seu propi candidat si el grup de Puigdemont no facilita la investidura efectiva. Fins a tres cops se li ha preguntat i les tres vegades s'ha limitat a reiterar que el seu partit no està en aquest escenari. "Estem a dilluns i tenim tots aquests dies de marge per consensuar amb les forces republicanes quina ha de ser la solució per recuperar el Govern. Treballarem incansablement pas a pas amb tots els escenaris que se'ns obren", ha insistit.