Llargs aplaudiments al consell nacional d'Esquerra Republicana en entrar el flamant vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. També s'ha aplaudit al nou president, Carles Puigdemont, quan se l'ha esmentat. El protagonisme al partit, però, recau sobre la secretària general, Marta Rovira, l'únic pes pesant del triumvirat executiu que no simultaneja la jerarquia al partit amb un càrrec de Govern. A més del president de la formació, Oriol Junqueras, el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, treballa al Govern com a secretari d'Hisenda. També s'hi incorpora el president del consell nacional, Josep Maria Jové.

La mateixa Rovira ha obert el conclave republicà –i no Junqueras– per visualitzar aquest nou repartiment de papers.

"Fa una setmana justa que l'acord només era una qüestió de probabilitats", ha arrencat la secretària general. Ha exposat en to enèrgic que defensaran els interessos de tots els ciutadans i no només dels independentistes, però ha manifestat que només es podrà fer "superant les limitacions autonòmiques" i, així, "estarem a l'alçada de la ciutadania".

Com a exemple d'aquesta actitud, ha dit que "el mandat que tenim sobre la taula és per fer un decret per lluitar contra la pobresa energètica" un dels instruments "útils" per als ciutadans. L’única manera de fer-ho és, al seu criteri, "fent la independència".

País net

Ha demanat a tots els membres del partit que construeixin un "país net" a través dels valors republicans. "No volem persones dominades ni institucions segrestades", ha posat en relleu, al mateix temps que ha explicat que, perquè sigui així, "el poder ha d'estar molt ben distribuït".

Els càrrecs republicans signaran el Compromís ètic d’Esquerra Republicana, compost d'onze principis genèrics de bon comportament, com ara "Actuarem amb responsabilitat i respecte vers els drets de la ciutadania".

Rovira ha explicat que a la República "no hi caben tractes de favor ni corrupció" i ha manifestat que "la millor manera de treballar per un mateix és treballar pel bé comú". Per fer-ho, ha posat sobre la taula els valors republicans: saviesa, generositat i força interior.

La petició més rellevant que ha fet Rovira ha estat "ratificar el compromís ètic que tenim amb la política" i ho ha demanat, en especial, a "aquelles persones que fa uns dies vareu assumir càrrecs públics".

Al consell nacional s'hi podien veure els consellers de Salut, l'independent Toni Comín, de Justícia, Carles Mundó, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

Aquest compromís està compost per onze punts, entre els quals destaquen "actuar amb lleialtat i servei a la ciutadania", "respectar els drets humans" o "garantir un bon funcionament i eficaç de l'administració pública".