Diana Riba, números dos d'ERC a les eleccions europees i parella de Raül Romeva, mai s'hagués imaginat que entraria en una presó, i encara menys que ho faria com a familiar d'un pres. A hores d'ara ja n'ha visitat cinc. Aquest dimecres al matí va entrar a la cinquena, la presó barcelonina de Wad-Ras. Però no com a visitant, hi va anar per fer-hi un acte electoral, acompanyada de les diputades Najat Driouech i Eva Baró, també candidata d'ERC a l'ajuntament de Barcelona.

No és el primer 'míting' que fa en una presó. Durant la campanya electoral de les eleccions generals del 28-A ja en va fer un. En aquella ocasió, acompanyada de Gabriel Rufián, va anar a la presó de Lledoners, on durant mesos hi va estar internat Romeva i on tantes vegades havia entrat com a familiar. Aquesta vegada, però, l'ambient i les sensacions han estat diferents. El motiu, el fet que es tractés d'una presó petita i femenina.

Si a Lledoners els interns van demanar abaixar el preu de l'economat i que tornessin a fer concerts i obres de teatre, les preses que es van reunir amb Riba i les diputades no van demanar res. Van optar per parlar de "sentiments" i per establir una conversa més personal.  Una conversa molt més "humana" i de "tu a tu". Així ho explica Riba en declaracions a El Nacional, després de poder estar durant 45 minuts amb una desena d'internes i de poder veure les instal·lacions del centre. 

Assegura que es tracta d'una presó antiga i petita, a la que li falten reformes i espais per compartir, i que hauria d'acabar-se tancant, com va passar amb la Model. Tot i això, Riba defensa el tipus de centre i valora el fet que sigui més "familiar". "No hi ha estrès, ni rutines", diu que li van traslladar les internes, mentre assenyala que li va donar més la sensació d'estar en una "escola" o un "internat" que en una presó: "han creat com una comunitat".

Res a veure amb els centres de Puig de les Basses i Mas d'Enric, on hi havia internades Dolors Bassa i Carme Forcadell. Riba assegura que tot i ser més grans i amb unes instal·lacions molt millors, no són presons pensades per dones, pel que les internes estan totes juntes en un mòdul i poden gaudir de les instal·lacions esportives com la piscina només en les hores cedides pels homes.

Per això, defensa que cal fer centres per dones, però a més, aposta per "obrir les presons a la ciutadania" i "fer-les nostres". "Així com coneixem el nostre sistema educatiu, no coneixem el nostre sistema penitenciari", lamenta Riba, recordant que la major part de la població viu d'esquenes a la vida penitenciaria i desconeix què hi ha més enllà dels barrots. Un fet que l'existència de presos polítics, sens dubte, ha començat a revertir.

Per tal de visibilitzar la situació, ERC ha començat a fer actes a les presons i a intentar implicar els interns en la vida política. A més de la visita a Wad-Rad, el diputat electe Gabriel Rufián i el candidat al Parlament Europeu Jordi Solé han anat aquest mateix dimecres a Quatre Camins per fer un altre míting amb els interns

En les passades eleccions, les del 28-A, dels 6.675 interns només un 10% va demanar el vot per correu, concretament 349. Aquest cop, els actes electorals s'han fet abans que acabi el termini per demanar el vot, pel que els candidats republicans han aprofitat per animar-los a fer-ho.