El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat el sostre de despesa i els objectius de dèficit del govern de Pedro Sánchez. L'abstenció dels independentistes d'ERC i el PDeCAT, tal com va avançar El Nacional, i de Podemos i les seves confluències, n'han impedit l'aprovació, la qual cosa ha evidenciat la debilitat parlamentària de l'Executiu del PSOE, que només ha obtingut 88 vots.

El govern espanyol no ha aconseguit tirar endavant el nou marc pressupostari perquè només hi han votat a favor els 84 diputats del PSOE i quatre del PNB, mentre que s'han registrat 173 no, del PP (134 diputats), Ciutadans (32), UPN (2), Bildu (2), Fòrum Astúries (1) i Coalició Canària (1) i el diputat d'Unidos Podemos Diego Cañamero. Entre els que s'han abstingut, a més de Podemos i els independentistes, també hi ha els 4 parlamentaris valencians de Compromís.

Durant la seva intervenció al debat del sostre de despesa, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha criticat la política de "trinxera" i "rebequeria" que rebutjava la proposta del govern espanyol i les abstencions als objectius de dèficit. Al seu entendre, comportarà un "mal gratuït" a la ciutadania i perpetuarà la "cotilla de les retallades", amb un ajust d'uns 18.000 milions d'euros i la pèrdua d'un marge de 6.000 milions d'euros.

No obstant això, Montero ha afirmat que l'Executiu de Pedro Sánchez configurarà un projecte pressupostari per al 2019 i ha defensat que els ciutadans tenen avui "més motius per confiar en aquest govern", ja que saben que "defensa els seus interessos des del rigor, la responsabilitat i l'estabilitat".

L'executiu espanyol ha avançat que per aquest any 2018 augura un dèficit del 2,7% del PIB, cinc dècimes per sobre de l'objectiu compromès amb Brussel·les, i ha estimat un dèficit de l'1,8% per al 2019, cinc dècimes més que la previsió del Govern de Rajoy.

Un mes per a un altre acord

La Llei d'Estabilitat Pressupostària, que regula aquest acord, estableix que, en cas que les Corts no aprovin el sostre de despesa, el govern espanyol haurà de tornar a enviar a les Corts un nou acord en un termini màxim d'un mes.

No obstant això, en cap moment estableix que l'aprovació del sostre sigui imprescindible per a l'aprovació d'un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, el qual ha de ser remès pel govern de Pedro Sánchez a les Corts abans del 30 de setembre, segons recull la Constitució.

De fet, Sánchez va assegurar ahir que l'Executiu espanyol presentarà a temps un projecte pressupostari per al 2019 amb el sostre que planteja el PSOE, o amb l'anterior del govern de Mariano Rajoy.