La Generalitat manté que s'ha guanyat amb l'aval dels 72 diputats independentistes el dret que la Moncloa mantingui una relació bilateral amb Catalunya per negociar el dret a decidir. Per aquest motiu, el mateix dia en què la sala del Parlament Europeu ha fet el ple a Brussel·les amb més de 500 persones escoltant la conferència del govern català sobre el referèndum, ERC i el PDeCAT han tornat a plantar la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, al Senat, on ha assistit per exposar els acords de la Cimera de Presidents Autonòmics celebrada dimecres passat.

"Parlarem amb el Govern espanyol sempre que sigui amb un tracte igualitari. Serà el moment de posar damunt la taula: referèndum o referèndum", assegurava la portaveu d'ERC, Mirella Cortés, a l'entrada de la cambra alta. A les paraules de la republicana s'hi sumaven les del representant del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, qui es negava a "la foto", perquè l'executiu de la Generalitat no va assistir a la reunió autonòmica. L'argument era el de mantenir la coherència amb el president Carles Puigdemont, no participant ara en una compareixença sobre la qual no havien arribat a cap acord.

La qüestió és que Santamaría arribava quasi sense haver acabat de dinar, perquè tot just sortia del fòrum on el cap del govern, Mariano Rajoy, participava al Casino de Madrid. Allà, Rajoy ja havia deixat clars tres punts: primer, que no hi haurà negociació bilateral més enllà de les reunions multilaterals amb la resta de presidents; segon, que no hi haurà referèndum pactat; tercer, que vol que Puigdemont abandoni la "radicalitat" de la unilateralitat. Per tant, el viatge del president català a la Unió Europea, amb el vicepresident Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, quedava llunyà, no sols en l'espai, sinó en el temps, i amb un "diàleg estrany" entre tots dos governs. Ho deia Cleries denunciant el boicot a l'acte, instigat pel portaveu del Partit Popular a la UE, Esteban González Pons.

Santamaría s'ha intentat sobreposar al buit a la seva compareixença afirmant que Espanya és un "Estat complex", i que és necessari fomentar espais com la conferència de presidents. La vicepresidenta ha tornat a elogiar els assistents, i com si ningú no hi faltés, ha afirmat que la de dimecres anterior havia estat una de les imatges "més constructives" de la política en els darrers temps. Així i tot, fonts republicanes han afirmat a aquest diari que la número dos de l'executiu central ha reiterat que es quedessin, quan al principi de l'acte ERC i PDeCAT li han explicat perquè marxaven.

Però el debat sobre el nou model de finançament posa en qüestió la productivitat de la cimera, en termes territorials. La vicepresidenta ha indicat que almenys 11 comunitats ja havien desginat els seus experts, de manera que l'engranatge ja comença a girar sense Catalunya, com va avisar Rajoy. És la primera vegada que restarà al marge de l'inici dels treballs per endegar un projecte d'aquesta magnitud, després d'haver estat qui havia liderat totes les reformes relatives al finançament en el passat.

La ministra no es dóna per vençuda i es refugia en els partits de l'oposició catalana de la plantada de Junts pel Sí, fugint del criteri partidista per recordar-ne el territorial. Durant la compareixença a la Comissió General d'aquest dimarts Santamaría s'ha referit a Óscar Guardingo (En Comú Podem), José Montilla (PSC) i de Xavier García-Albiol (PP) per avisar-los que ells també són veu dels catalans a la cambra alta.

Sobre la resta d'acords assolits, Santamaría ha anunciat la creació d'un Comissionat del Govern per afrontar el repte demogràfic, i ha avançat algunes dates de futures reunions. La Comissió General de Comunitats del Senat es reunirà el dia 27 de febrer per debatre sobre educació i la setmana del 6 de març per abordar la violència de gènere; el Consell sobre la Unitat de Mercat ho farà al seu torn el dia 22 de febrer, per anar avançant en acords com la taxa de reposició o la mobilitat de funcionaris entre administracions. Però ni Catalunya ni Euskadi hi seran perquè rebutgen el "cafè per a tothom" autonòmic.