estudiants

Aplaudiments i complicitat. Aquest és l'ambient que s'ha viscut aquest dimecres al migdia a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona en un acte amb estudiants organitzat per les JERC –les joventuts d'Esquerra– i protagonitzat pels candidats a les eleccions generals Gabriel Rufián, Joan Tardà i Susanna Pagès. Els ha acompanyat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha aprofitat per fer una classe magistral d'història i economia.

Rufián i Tardà han evocat el passat dels "nostres pares, avis i besavis" per fer veure als alumnes que ells no ho han tingut "tan difícil" i, d'aquesta manera, els han ajudat a dibuixar la situació que hi havia a Catalunya i a l'Estat anys enrere i la que pot arribar a haver-hi si són "la generació que protagonitzi la revolució democràtica".

Educació accessible

"No volem ser la generació que visqui pitjor que els seus pares". Així ha inaugurat la xerrada la candidata de les JERC al 20D, Susanna Pagès, que també ha reivindicat "un sistema educatiu català i públic" i que tothom tingui accés a l'ensenyament.

Parir la república

"Puc parlar dret?", ha demanat Tardà abans de començar. Sense micròfon i amb la veu potent que el caracteritza, el candidat al Congrés dels Diputats ha entonat un "estem vivint la revolució democràtica que contindrà molts elements de revolucions socials".

 

Tardà ha animat els alumnes a votar perquè "tenim puta pressa per parir la república" i els ha alertat que "qui vulgui viure en una Catalunya que s’assembli al reialme del ‘campi qui pugui’, que després no es queixi". L'objectiu d'Esquerra per "parir" la república és canviar la democràcia "low cost" que tenim ara per una d'"excel·lència".

Banderes de cinc puntes

"De les banderes no se’n menja encara que portin un estel de cinc puntes", ha ironitzat Tardà, al temps que ha posat sobre la taula que "hem de parir la república amb urgència" perquè si no "se'n ressentiran dos o tres generacions".

El passat pel futur

Tardà ha fet obrir els ulls als estudiants de la UB: "Els vostres pares, avis i besavis eren més valents que vosaltres" perquè "van lluitar contra el franquisme", malgrat que s'ha lamentat que tot i que "Franco morís al llit", ells "no van poder derrotar el feixisme".

 

Rufián, per la seva banda, ha agafat la línia de Tardà en dos sentits: ha fet el discurs de peu i ha explicat que si ell es presenta ara a les eleccions és perquè "sóc nét d’aquells que van arribar a aquesta terra fa molt de temps" i que "van haver de tirar endavant com van poder".

Boles de Drac

El cap de llista d'ERC al 20D ha agafat el gust a mencionar les Boles de Drac i ha fet una crida a Podemos a "poder" perquè, ha recordat, "per canviar la Constitució es necessiten dos terços de la cambra i les boles màgiques". En xifres, això representa 234 diputats com ha exposat Tardà, que també ha dit que els de Pablo Iglesias "trauran bons resultats, però no tant".

Estat del malestar

Oriol Junqueras ha protagonitzat una classe magistral sobre economia i s'ha quedat parat quan ha llançat preguntes als alumnes d'econòmiques sobre inflació o tipus d'interès i no han sabut respondre. El líder d'ERC també s'ha aixecat per parlar i no ha volgut "agradar" a la gent, sinó ser-los "útil".

 

Els ha parlat de la Xina, de l'Índia, ha exposat que d'aquí vint anys "hi haurà el mateix nombre de graduats que tots els que hi ha ara" i els ha sorprès amb la notícia que el Japó ven més bolquers per a gent de la tercera edat que no per a acabats de néixer.

Amb les cartes a la mà, Junqueras ha lamentat que aquesta "crisi sistèmica demostra que la democràcia no serveix per garantir el benestar dels ciutadans", així com el fet que "les institucions democràtiques no sempre tenen prou poder per fer prevaldre el benestar" perquè són els mercats financers qui "tenen més poder".