ERC ha traslladat a Pedro Sánchez la seva "disconformitat" amb la gestió del coronavirus. Així ho ha exposat el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, durant la reunió que ha mantingut aquest divendres al matí amb Sánchez per parlar de la taula de reconstrucció. Rufián s'ha mostrat predisposat a participar i ajudar a "idear i implementar polítiques econòmiques i socials per dignificar la vida de la gent", però ha avisat que el conflicte polític català no s'atura i que la repressió segueix vigent. Per això, ha demanat també reactivar la mesa de diàleg. "Si cal obrir un nou temps, obrim-lo de veritat", reclama el partit en un comunicat posterior a la reunió. 

Els republicans estan en contra la "centralització de competències i material", consideren que s'ha abordat la gestió de la crisi sanitària des d'una "perspectiva ultranacionalista" i veuen un "error" posar al capdavant de la comunicació de crisi a l'Exèrcit. A més, lamenten la "improvisació contant" i l'aproximació a la dreta", que asseguren que ha fet la coalició de PSOE-Podemos. Per tot això, avisen a Sánchez que no podran comptar amb ells per "blanquejar-los", ni per "repetir errors o estafes del 77", i encara menys per "acceptar cap invasió competencial". 

En aquest sentit, ERC argumenta que la solució de la crisi produïda per la Covid-19 només té "una possible resposta": "Lo públic, lo públic i lo públic. I no hi ha res millor per això que una idea: República". Davant aquesta situació, els d'Oriol Junqueras aposten per "un pacte a nivell europeu per reconstruir un nou model social i econòmic" i per "implementar polítiques econòmiques i socials per dignificar la vida de la gent", però en cap cas volen enterrar el conflicte polític català. "El conflicte polític segueix vigent i la repressió no s’atura: Volem reactivar Mesa de Diàleg i Negociació. Si cal obrir un nou temps, obrim-lo de veritat", conclouen.

"Únic límit: invasió competencial"

En una roda de premsa telemàtica després de la reunió, Gabriel Rufián ha situat les seves línies vermelles a la Mesa per a la Reconstrucció. Si bé estan disposats a participar-hi per adoptar mesures que protegeixin els més vulnerables davant la crisi econòmica i social, també ha insistit en un "límit" molt clar: "la invasió competencial". Segons ha dit, les competències "han costat sang, suor i llàgrimes". És per això que no "repetiran l'estafa" dels pactes de la Moncloa del 1977. Estaran per "dignificar la vida de la gent". No estaran per "cap operació de blanquejament de la bunkerització" de l'executiu. El portaveu republicà ha descrit la conversa amb Sánchez com a "cordial". La trobada ha durat 55 minuts.

Mesa de diàleg, però sense fixar dates

Com fa el comunicat de Calàbria, el cap de files dels republicans a Madrid també ha subratllat la necessitat de reimpulsar la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, perquè cal "parlar de vida" però també de "política". Hi ha un conflicte polític "a resoldre", ha insistit Rufián. Això sí, no ha volgut fixar cap termini per aquesta represa dels contactes entre els dos governs, perquè seria posar "sogues al coll" que entorpirien el propi diàleg bilateral.


Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món