La reforma de la llei mordassa es manté viva al Congrés dels Diputats, i es deu a Esquerra Republicana. A través dels seus vots favorables en una ponència sobre l’anomenada formalment llei de seguretat ciutadana, la reforma es dirigirà ara a la comissió de la cambra baixa. Els republicans, però, s’han distanciat d’aquesta manera de Junts i Bildu, per les enormes divergències que hi ha en matèria de repressió policial entre les diverses formacions. El vot a favor dels republicans ha posat de manifest que hi ha diferències dins dels socis de la investidura en la manera d’encarar la reforma d’una de les lleis més polèmiques que va aprovar el PP de Rajoy.

S’han celebrat ja diverses ponències a porta tancada sobre la llei mordassa, sense que s’hagués arribat mai a un acord. El motiu és que les diverses formacions que participen en aquestes reunions tenen punts de vista diversos en elements com la desobediència i les faltes de respecte a la policia i les devolucions en calent d’immigrants a la frontera. I, deu anys després que el Parlament decidís prohibir a Catalunya les pilotes de goma, el Congrés encara es manté encallat en aquesta qüestió.

Els socis d’investidura, doncs, no s’han posat d’acord en aquesta qüestió; tot i la intenció del PSOE i Unidas Podemos —amb col·laboració del PNB— de presentar textos alternatius que apropin les altres formacions als seus postulats inicials. No obstant això, Esquerra Republicana ha tirat pel dret i ha donat llum verda a dur la llei a la comissió, amb l’esperança que els socialistes es “moguin” i aconsegueixin arribar a un pacte més endavant. Ara bé, la diputada republicana María Carvalho ha insistit que cal eliminar ja del territori espanyol les pilotes de goma perquè “maten”.

L’argumentari de Bildu s’ha mantingut en la mateixa línia que el d’Esquerra Republicana. Ara bé, el diputat Jon Iñarritu ha deixat ben clar que la seva formació ha apostat en tot moment per mantenir la qüestió a les ponències de porta tancada, i no elevar-ho a la comissió pública. Cal destacar que si no s’arriba a cap acord a la comissió, el text morirà; i acabarà el seu tràmit parlamentari, havent de començar una altra vegada des de la casella de sortida: la ponència.

Tant Bildu com Junts per Catalunya consideren que si no es modifiquen els articles relatius a les pilotes de goma, la desobediència, resistència i devolucions en calent, el “cor” de la llei mordassa manté el seu batec. És a dir, que es manté l’actitud repressiva de l’estat espanyol. Ambdues formacions consideren que és insuficient millorar-la només una mica.

Els arguments dels defensors de la reforma

Els arguments que utilitza el PSOE per defensar una reforma de la llei mordassa menys ambiciosa tenen a veure amb trobar un “equilibri” entre els drets i llibertats dels espanyols i la “seguretat jurídica” dels policies. Així s’ha expressat aquest dimecres David Serrada quan ha acabat la ponència. De fet, els socialistes han mostrat la seva comprensió cap als sindicats policials que s’han mostrat contraris a la reforma de la llei.

Unidas Podemos, per exemple, s’escuda en el fet que amb els acords als quals ja s’han arribat amb les diverses formacions quedaria una llei “que no té res a veure amb la de Rajoy”. Ha assenyalat també que les sancions que hi hauria ara pels manifestants serien “progressistes”. Ara bé, ha reconegut que cal “objectivar” en què es tradueix l’oposició corporal a les tasques dels agents de policia i posar de manifest que les faltes de respecte s’han de “contraposar al degut respecte a la llibertat d’expressió”.

Tot i que el PNB ha reconegut que ara hi ha més risc que la reforma no prosperi, ha assegurat que s’han produït “aproximacions” entre les diverses postures, un fet que, a parer del diputat basc Mikel Legarda, facilitarà una entesa final entre les forces progressistes.