La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat a JxCat que la resposta a una eventual inhabilitació ferma del president del Govern, Quim Torra, per mantenir la pancarta amb el llaç groc a la façana de la Generalitat sigui "consensuada" i no la prenguin ells pel seu compte.

En una entrevista d'Europa Press, ha defensat que "el millor seria consensuar els passos que s'han de prendre, ja sigui al si del Govern o en les decisions en el Parlament o les que siguin més de país, de lògica estratègica. Que siguin consensuades i les puguem decidir entre tots".

Sobre com veuria que Torra fes una crisi de govern per desplaçar el dirigent republicà Pere Aragonès de la vicepresidència i situar un membre de JxCat en el càrrec, ha dit que no creu que sigui "una proposta ferma".

"Tenim un acord de Govern que hem de poder respectar. Hem de poder defensar els drets de tots. La batalla actual és poder defensar el dret que tenia el president de la Generalitat de poder posar una pancarta exigint la llibertat dels presos i, per tant, exercint la llibertat d'expressió", ha dit, i ha insistit que sempre estaran al seu costat en la defensa d'aquests drets.

Sobre les tensions entre els dos socis de Govern, ha reconegut que des de fa dos anys no han aconseguit tota la cohesió: "Crec que és senzill, fàcil i notori, i fins i tot útil poder reconèixer que és veritat que tots diem que és molt necessari poder traçar aquesta unitat estratègica, trobar els consensos, fer el diagnòstic compartit; i és alhora igual de veritat que no ho hem aconseguit".

La ponència política d'ERC, ratificada per les seves bases dissabte, torna a plantejar la necessitat de fer més ampli l'espai que defensi la república catalana, i amb aquesta intenció els republicans insisteixen en la necessitat de ser més forts en l'acord, però també a sumar "majories més àmplies" per aconseguir el seu objectiu.

"Som molts, és cert, però volem ser més. Els que som ens hem d'entendre i deixar de fer-nos autocrítica, de fer-nos retrets i deixar de competir a veure qui és més independentista o qui és més o menys traïdor", ha advertit amb referència als partits que defensen la independència de Catalunya.

Pressupostos catalans

La portaveu republicana veu encarrilada la negociació amb els comuns per aprovar els Pressupostos de la Generalitat 2020 i considera que les crítiques que provenen del sector dels seus socis de govern són "legítimes", encara que ella no les comparteix i defensa una fiscalitat més progressiva.

Malgrat això, recorda que és el Govern el que està intentant pactar uns pressupostos, i que no ho fa per buscar un benefici per als partits ni per al mateix executiu, sinó que busquen que siguin uns bons comptes per a Catalunya.

"Estem en la bona direcció. No tenir uns pressupostos seria insostenible, seria un fracàs de tots, no només del Govern, sinó de totes les formacions polítiques. Seria insostenible un nou any sense pressupostos", ha alertat.

Vilalta ha subratllat el paper de "centralitat" que el seu partit ha adoptat en els últims temps, en els quals entre altres coses negocia amb els comuns les finances catalanes i amb els socialistes la governabilitat d'Espanya; amb tot, assegura que de cara a unes eleccions catalanes el seu soci prioritari continuarà sent JxCat.

"Sense canviar les aliances actuals, sense canviar les majories que tenim ara mateix en el moviment independentista, seria molt bo continuar avançant en la lògica d'ampliar aquestes majories, de poder sumar aquells amb qui compartim part del viatge. Potser no la meta final, però sí part, perquè això ens enfortiria, ens faria més fortsen l'àmbit institucional i en el de les reivindicacions de la ciutadania", ha acabat.