Investigació al Parlament. Després que fa dues setmanes es revelés el CatalanGate, el massiu cas de ciberespionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, encara no s'ha aclarit res. De fet, avui mateix el Congrés dels Diputats ha torpedinat l'intent d'obrir una comissió d'investigació a la cambra espanyola per estudiar els fets, malgrat que ahir s'informés que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser espiats amb el mateix programari. Davant de la negativa de Madrid, els partits catalans no s'han quedat de braços plegats: Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els Comuns han anunciat avui que iniciaran una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya per tal d'aclarir el CatalanGate.

En aquesta línia, pocs minuts després s'ha pronunciat la diputada dels republicans, Raquel Sans, per celebrar l'aposta. "És un nou pas endavant per seguir avançant i esclarint un escàndol majúscul", ha afirmat, i l'ha descrita com una investigació "de fons" que permetrà aclarir-ho tot per arribar també a l'assumpció de responsabilitats. "Volem saber qui, com, quan, on i per què", ha afirmat. També ha aprofitat per a recordar la negativa del Congrés dels Diputats a impulsar aquesta comissió, i ha acusat el PSOE d'alinear-se novament amb la dreta, per votar amb el Partit Popular, Ciutadans i la ultradreta de Vox. "Si té interès per aclarir el que va passar hauria permès tirar-ho endavant", ha afirmat. I ha llançat un dard a aquests partits: "Si no ho fan ells, ho fem nosaltres".

A més, ha llançat un dard al PSC, a qui ha volgut reclamar que té l'oportunitat de sumar-se al consens de les quatre formacions parlamentàries. Després que el PSOE s'hagi oposat a la comissió al Congrés, els socialistes catalans poden fer-ho a Catalunya. "Cal preguntar-los si se sumen a la democràcia i a la transparència o a l'espionatge i a les clavegueres de l'Estat", ha dit. I no ha evitat referir-se directament al primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha recordat que va criticar l'espionatge i, per tant, en una línia contrària a la de Margarita Robles, que va arribar a justificar les escoltes al moviment independentista.

Desacord per la llengua

L'acord entre PSC, ERC, Junts i Comuns que havia de servir per blindar el català i que va presentar-se a finals de març s'estanca. De moment tampoc s'abordarà l'aprovació de la modificació de la llei de Política Lingüística al ple de la setmana vinent, després que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'hagi decidit no incloure'l. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordi al pròxim ple de la cambra previst per a la setmana que ve, però cap altre grup parlamentari s'hi ha sumat. Situació similar va passar a la Junta de Portaveus de fa dues setmanes quan cap partit va demanar d'incloure-ho perquè no hi havia acord amb Junts, que reclama que hi hagi consens social abans de portar-ho a aprovació. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a finals del mes de març que s'acaba posposant.

Davant d'aquesta realitat, des d'Esquerra Republicana s'ha tornat a remarcar, un cop més, la necessitat de tirar endavant la modificació: "És urgent i necessària per protegir el model d'escola catalana i les direccions dels centres". En aquest sentit, ha apel·lat Junts a tornar al consens amb ERC, PSC i Comuns a favor de l'acord. "El consens ha d'arribar com abans possible. Demanem a les formacions que tornin a ser-hi", ha afirmat. Així, ha justificat que les tres formacions que no s'han mogut no hagin tirat endavant la proposta, subratllant la importància d'aconseguir un acord el més ampli possible: "La llengua és una qüestió de país, no d'un partit o de l'independentisme".