La direcció nacional d'ERC va iniciar dilluns a la nit els tràmits per expulsar la líder municipal a Ribera d'Ondara, Elisabet Jové. Jové és portaveu de l'agrupació Acord Municipal (AM) – ERC, marca sota la qual van presentar-se els republicans a les eleccions locals de l'any passat. Aquest moviment per part de la direcció nacional arriba després que s'hagi fet públic que els tres regidors republicans d'aquest poble estan negociant amb l'únic regidor de la formació d'extrema dreta Aliança Catalana (el partit de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols) per tirar endavant una moció de censura i desbancar el govern en minoria del PSC. 

Els resultats de les eleccions municipals del passat 28 de maig al municipi de la Segarra de 457 habitants va donar un empat a tres regidors entre el PSC (149 vots) i Acord per Ribera d'Ondara-ERC (119 vots). L'altre regidor del consistori és Albert Puig, d'Aliança Catalana, que va obtenir 48 vots i que, inicialment, no va donar suport a ERC perquè la republicana Elisabet Jové es convertís en alcaldessa. Així, els socialistes van obtenir automàticament l'alcaldia.

La direcció hi veu "una falta molt greu"

Tant els republicans com Aliança Catalana van difondre aquest dilluns a través de les xarxes socials la intenció de canviar de govern. Un dels detonants, sobretot per part dels republicans, va ser la manca d'entesa per als pressupostos municipals, així com el suport de l'alcalde socialista a la creació de parcs eòlics al municipi. "Aquest govern en minoria, que se li ha donat tantes oportunitats, està ja en temps de descompte i han d’assumir, que per respecte a tots els nostres votants i tots els veïns hem de parlar els quatre regidors que no estem al govern, i prendre’ns seriosament la possibilitat d’arribar a un acord", asseguren els republicans en un comunicat publicat a Facebook. Tot i això, la seva cap de llistes al consistori ha puntualitzat que simplement han començat a parlar amb Aliança Catalana, però això no significa que hi hagi una entesa entre les dues parts.

Des de la direcció d'Esquerra s'ha fet públic un comunicat on se censura qualsevol contacte amb l'extrema dreta i amb l'avís d'activar mecanisme disciplinaris contra els qui hi negociïn. El posicionament del grup municipal a Ribera d'Ondara ha estat durament criticat per la direcció nacional d'ERC encapçalada per Oriol Junqueras. Els republicans subratllen que no existeix cap pacte i reiteren que no formaran part de cap acord que inclogui Aliança Catalana, a qui consideren d'extrema dreta. A més, amenacen els regidors d'Acord per Ribera d'Ondara – ERC que, en cas d'arribar a una entesa per formar govern municipal, la direcció nacional republicana "posaria en marxa els mecanismes interns per depurar responsabilitats entre les persones vinculades". "Constitueixen una falta molt greu que podria desembocar amb l'expulsió d'aquells que tinguessin una relació de militància amb el partit", avisen els d'Oriol Junqueras.