ERC ha exigit reunir-se amb Brussel·les i l'Europol per titllar l'independentisme de terrorista, a partir d'informació aportada per Espanya. Ha sigut l'eurodiputada Diana Riba qui ha demanat una trobada "urgent" amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la directora de la policia europea, Catherine De Bolle, per l'informe sobre la situació del terrorisme a la Unió Europea que inclou l'independentisme català i basc com els "més actius i violents" a l'estat espanyol.

En les respectives cartes a Reynders i De Bolle, Riba ha expressat la seva "preocupació" per la qüestió recollida en el document. "Inclou una afirmació molt greu i falsa", ha apuntat —alhora que ha remarcat que el "mal ús" de l'informe per part de l'estat espanyol per "criminalitzar un moviment polític legítim i pacífic" és un "fet greu que no s'ha d'ignorar". És per això que ha insistit que la "classificació injusta" de l'independentisme afecta la "reputació" de l'agència i "perjudica les eines per combatre el terrorisme i assegurar la seguretat dins de la UE". "És crucial que abordem la qüestió i assegurem l'adequació i la imparcialitat de la informació presentada pels informes de l'Europol", ha dit.

Revisar la metodologia de l'Europol

L'eurodiputada vol la reunió per poder preguntar a la directora de l'Europol sobre el procés de recollida d'informació per a l'elaboració dels informes, així com els criteris per considerar certes entitats com a terroristes. També sobre les mesures per "garantir la credibilitat i objectivitat" dels informes de la policia europea i les possibilitats per reforçar tant la transparència com la rendició de comptes dels mecanismes de transmissió de la informació. "Exigim una revisió de la metodologia que s'utilitza per realitzar aquests informes per evitar futures instrumentalitzacions", ha manifestat en una piulada.

El director executiu de l'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, ha reconegut aquesta setmana que són els estats membre els qui els notifiquen les "dades". Preguntat per Riba, Leccouffe ha explicat que la informació l'ha aportat l'Estat (en aquest cas, l'espanyol) i que ells es limiten a comprovar que aquesta informació sigui "fefaent". "Nosaltres no hem de qualificar els fets", s'ha excusat. És així que es pot dir que Espanya ha colat l'independentisme català en una llista terrorista de la policia europea, en el mateix grup que el Partit dels Treballadors del Kurdistan i els grups de republicans dissidents d'Irlanda del Nord. Això sí, cap advertència sobre l'auge de l'extrema dreta.