Cop de porta d'ERC a Pedro Sánchez. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa que la formació votarà 'no' al decret de nova normalitat que el govern espanyol portarà al Congrés. La dirigent republicana ha lamentat que l'Executiu espanyol no hagi obert una negociació formal amb el seu partit per al decret de la nova normalitat i ha revelat que "hi ha molt poc marge" perquè canviïn el seu posicionament. En aquest context, Vilalta també ha lamentat que "el govern espanyol hagi optat pels vots més barats, que són a canvi de res, que són els de Ciutadans".

Pel que fa al suplicatori de Laura Borràs, Vilalta ha demanat una estratègia conjunta dins de l'independentisme per "evitar la divisió interna en cada cop de l'Estat". D'aquesta manera, doncs, Vilalta ha deixat clar que des de la formació encara no s'ha decidit quina serà la posició definitiva sobre el suplicatori de la portaveu de JxCat al Congrés. Tanmateix, sí que ha deixat anar dues idees.

 

"Sempre oferirem tota la solidaritat als independentistes perseguits per les seves idees", ha promès, tot afegint, però, que "l'independentisme mai pot ser vinculat" a cap pràctica irregular. "Seguim treballant per trobar una posició conjunta", ha insistit.

La portaveu republicana també ha demanat al conjunt de l'independentisme trobar una "estratègia conjunta" per sortir de la crisi post-Covid i per avançar en el procés. "Tenir l’estratègia conjunta evitaria que cada embat de l’Estat ens generi una divisió interna, que cansa i fa enfadar la ciutadania", ha aclarit. 

Per altra banda, Vilalta ha acusat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, de mentir sobre la gestió de la crisi sanitària. "Lamentem que la portaveu del govern espanyol menteixi dient que no es van prendre les competències i que no es va recentralitzar", ha comentat.

 

"Tots recordem el comandament únic i les rodes de premsa amb uniformats. És la prova que es va recentralitzar i que s’ha gestionat amb imposició restringint drets fonamentals. Exigim que no es repeteixin declaracions", ha lamentat.

En aquest sentit, Vilalta ha reivindicat que "la millor gestió és des de la proximitat. Volem totes les eines i tots els recursos per resoldre-ho tot, per això som independentistes i no deixarem d’insistir". Per aquest mateix motiu, Vilalta s'ha congratulat que les competències hagin tornat a la Generalitat i ha presumit que la tornada a la "nova realitat" ha estat gràcies als vots d'ERC al Congrés.