Esquerra Republicana va anunciar ahir, en un acord d'última hora, que entraria al govern de la Diputació de Barcelona, format pel PSC i els comuns i presidit per la socialista Lluïsa Moret. En un ple celebrat aquest mateix dimecres la Diputació ha aprovat el cartipàs de l'organització del nou mandat (2023-2024) i on s'especifica com queda l'organització de la institució i s'ha confirmat que ERC comptarà amb dues de les set vicepresidències. Per altra banda, el PSC en tindrà també dues, Junts dues i els comuns una. Així, Marta Farrés (PSC) serà vicepresidenta primera; Dionís Guiteras (ERC) segon; Candela López (comuns), tercera; Marc Castells (Junts per Igualada), quart; Eva Baró (ERC), cinquena; Maria Eugènia Gay (PSC) sisena; i Josep Triadó (Junts), setè.

Després del ple d'aquest dimecres on s'ha aprovat el cartipàs, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret (PSC), ha afirmat que la incorporació d'ERC al govern de l'òrgan supramunicipal "no canvia res" sinó que "reforça" l'acció del nou executiu. "Denota absoluta coherència amb el que vam dir, que apostaríem per un govern ampli i plural i és el que hem fet", ha defensat la socialista. El nou govern de la Diputació s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP i Vox, que s'han abstingut. Per la seva banda, el diputat d'ERC Dionís Guiteras ha tret ferro a les crítiques internes pel pacte amb el PSC i ha insistit que els republicans van intentar "fins a l'últim dia tenir un altre equip de govern i no va sortir". En una nota feta pública dimarts, ERC va apuntar que s’incorporaven al govern de la Diputació de Barcelona per constituir “un govern ampli, divers i progressista”, destacant el fet que aquest govern pren la forma del “reflex fidel de la pluralitat política present als municipis de la demarcació de Barcelona”.

Tot i les explicacions del partit justificant la integració al govern de l'ens supramunicipal, les crítiques no van trigar a aparèixer. La decisió no ha agradat a part de la militància, que s'hi ha oposat amb missatges de rebuig a les xarxes socials. Josep Sánchez, batlle d'Arenys de Munt, ha carregat durament contra aquesta decisió del seu partit. "Lamentable! Després de criticar durant els darrers 4 anys allò que feia Junts a la DiBa… Els partits que volen trencar el sistema, aquells que s’autodenominen sobiranistes, no poden actuar com a partits del sistema. On és la coherència amb els valors que prediquem?", s'ha queixat Sánchez. El 28 de maig passat, Sánchez va revalidar l'alcaldia d'Arenys de Munt aconseguint conservar els sis regidors que ja havia obtingut el 2019, en unes eleccions en què ERC va perdre fins a 300.000 vots arreu de Catalunya.

Les 14 àrees del nou govern de la Diputació de Barcelona

El ple ha aprovat la creació de les 14 àrees executives en què s'estructurarà el govern de la Diputació de Barcelona aquest mandat; Presidència (Lluïsa Moret i Núria Parlon, PSC-CP); Serveis Generals i Transició Digital (Pilar Díaz i David Quirós, PSC-CP); Bon Govern, Transparència i Participació (Dionís Guiteras i Antoni Vélez, ERC-AM, i Marc Serra, ECP-C); Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, (Alba Barnusell, Javier Silva i Filo Cañete, PSC-CP); Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana, (Carles Ruiz i Ana Maria Martínez, PSC-CP); Educació, (Joan Josep Galiano i Glòria Colom, ERC-AM).

I, finalment, Cultura (Jordi Martí, ECP-C); Feminismes i Igualtat (Eva Baró i Raquel Albiol, ERC-AM); Esports i Activitat Física (David Escudé i Xavier Amor, PSC-CP); Desenvolupament Econòmic i Turisme (Eva Menor i Abigail Garrido, PSC-CP); Infraestructures i Territori (Sergi Vallès, d'Impulsem el Penedès, i Marc Castells, Junts per Igualada); Acció Climàtica i Transició Energètica (Marc Serra d'ECP-C, i Jesús Naharro, de PSC-CP; Espais Naturals i Infraestructura Verda (Xesco Gomar, PSC-CP, i Jordi Fàbrega, ERC-AM); i Comerç, Consum i Salut Pública (Josep Ramon Mut i Olga Serra, d'ERC-AM, i Gemma Tarafa, d'ECP-C.