ERC ha aconseguit aquest vespre, amb 32 diputats i un 21,4% dels vots, el seu millor resultat al Parlament des de la restauració de la democràcia, però ha quedat relegada a la tercera posició de la cambra catalana. No ha estat l'escenari que esperaven els republicans. Tot i que el sobiranisme ha aconseguit aguantar l'empenta d'una participació altíssima i ha conservat la majoria absoluta a la cambra, Esquerra aspirava a liderar l'independentisme i, fins i tot, a guanyar els comicis si l'ensorrament del PP no hagués donat tanta volada als Ciutadans d'Inés Arrimadas. 

"Les forces independentistes i republicanes hem tornat a guanyar les eleccions a Catalunya", ha exclamat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en comparèixer, passat dos quarts de dotze, a valorar els resultats a l'Estació del Nord, on els republicans han convocat el seguiment de la nit electoral. La dirigent republicana no ha amagat, però, que el seu objectiu era aconseguir guanyar els comicis.

Felicitació a Cs i JuntsxCat

Rovira, que ha felicitat la formació d'Inés Arrimadas per la seva victòria i Junts per Catalunya pel primer lloc de l'independentisme, ha subratllat que "els ciutadans de Catalunya han votat majoritàriament a favor de la República" malgrat l'ofensiva policial, judicial i mediàtica de l'Estat i malgrat l'empresonament i exili del Govern.

Fins ara la millor marca dels republicans l'havia aconseguit el 2003 la candidatura encapçalada per Carod Rovira, que va sumar 23 diputats i el 16,4% dels vots. El 2012, la primera llista liderada per Junqueras havia sumat 21 escons i un 13,7% dels vots.

Cap circumscripció

Aquest vespre, ERC no ha aconseguit guanyar a cap de les quatre circumscripcions catalanes i ha quedat relegada a la segona posició en totes elles. Ciutadans l'ha superat a Barcelona i Tarragona, i JuntsxCat a Girona i Lleida. A més, l'escarransida diferència de 0,28% dels vots que la separaven de Junts per Catalunya s'ha traduït en dos contundents escons de diferència.

La campanya, amb el cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó, ha estat extremadament complexa per a aquesta formació. A diferència de Junts per Catalunya, que ha pogut comptar amb Carles Puigdemont en tots els actes de campanya, la veu de Junqueras només s'ha sentit en el darrer tram de la cursa electoral. I tot i així ha rebut un càstig al centre penitenciari d'Estremera.

Reobrir el Parlament i nou Govern

A la compareixença, la dirigent republicana ha destacat que amb una participació històrica l'independentisme ha aconseguit més vots que el 2015 i ha derrotat el PP. "Avui la república ha guanyat al 155", ha assegurat, per preguntar tot seguit a Rajoy si ara sí que s'asseurà a negociar a més d'instar-lo a retirar l'article 155 i alliberar els presos.

La dirigent republicana ha situat com a principals objectius en aquest moment reobrir el Parlament i formar el nou Govern tan ràpid com sigui possible.

Rovira ha seguit els resultats des de la primera planta de l'Estació del Nord, on ha arribat abans de les vuit del vespre, l'hora en què s'havien de tancar els col·legis electorals. Amb ella, han seguit l'escrutini la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els consellers Raül Romeva i Carles Mundó, juntament amb la plana major del partit.

A la nau de l'estació seguien els resultats 600 periodistes de 300 mitjans de comunicació d'arreu del món. Però els dirigents del partit no s'hi han deixat veure fins a quarts de dotze, quan l'escrutini ratllava ja el 97% dels vots.

"Visca la República i visca Oriol Junqueras. Oriol, ho hem fet i et vindrem a buscar ben aviat", ha exclamat Rovira en acabar la seva compareixença.