ERC ha denunciat el vet del Comitè de peticions del Parlament Europeu a les queixes presentades pels independentistes. ERC s'adreçarà a la Defensora del Poble europea per denunciar la “mala administració” i el “biaix” del comitè en la gestió de les peticions rebudes sobre Catalunya.

Segons els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, mentre s’han admès a tràmit dues peticions “contra Catalunya” -una relacionada amb la suposada “manca de pluralitat” de TV3 i l’altra sobre la “discriminació” lingüística- s’han declarat inadmissibles una norantena de queixes relacionades, per exemple, amb la llibertat d’expressió o la violència policial l’1-O.

Amb la decisió d’acudir a la Defensora del Poble europeu, ha explicat Solé, ERC vol “protegir el dret de queixa de la ciutadania” davant un comitè “arbitrari, contradictori i amb un biaix polític”. 

Josep Maria Terricabras, que és un dels membres de Comitè de peticions, ha afirmat que el gener del 2018 el secretariat i la presidència del comitè van decidir no acceptar cap petició sobre Catalunya. Una decisió, a ulls d'ERC, "insòlita i desafortunada" però que es va assumir en aquell moment, després que molts ciutadans dirigissin queixes a l'Eurocambra arran de l'1-O.

El que lamenta Esquerra és que amb l'admissió de peticions sobre TV3 o la "discriminació lingüística a Catalunya" en els darrers mesos el comitè contradiu la decisió presa l'any passat. Segons Terricabras, la gota que ha fet "vessar el got" és que dilluns al vespre se'ls va confirmar que el comitè de peticions també ha declarat inadmissible una queixa de l'ANC "que recollia diferents aspectes de queixa de la comunitat catalana".

Així, amb prop de 90 peticions que s'han quedat en un calaix després que el comitè decidís no admetre-les, segons ERC aplicant un tracte "discriminatori cap a Catalunya", els eurodiputats han anunciat el pas de recórrer a l'Ombudsman europea, Emily O'Reilly.