ERC ha volgut reivindicar el seu candidat, Oriol Junqueras, el darrer dia de campanya i ho ha fet just davant del centre penitenciari d'Estremera (Madrid), on el vicepresident porta ja 42 dies empresonat junt amb el conseller Joaquim Forn.

"Avui és el darrer dia de campanya i el primer que podem estar més aprop del nostre candidat, un home bo, just i pacífic, un candidat que no ha pogut defensar les seves idees en condició d’igualtat amb la resta de candidats", ha denunciat Rovira, mentre darrera seu un reduït però sorollós grup de manifestants d'Hogar Social cridaven consignes antiindependentistes intentant boicotejar l'acte: "No nos engañan, Catalunya és España", "dónde está el osito?", "separatista, terroristas" o "Puigdemont a prisión".

Amb Rovira, s'han desplaçat a Estremera la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el conseller Raül Romeva, que avui ha tornat a les portes d'aquest centre per primer cop després d'haver-hi estat 32 dies internat, a més dels 15 primers candidats de la llista de Barcelona, els cinc primers de la resta de circumscripcions i diputats al Congrés com Joan Tardà.

La secretaria general d'ERC ha denunciat que Junqueras està a la presó per no poder defensar el seu projecte polític i "perquè saben que és el millor candidat per liderar la Catalunya del futur".

La visita es produeix l'endemà que hagi transcendit que al candidat se li aplicaran mesures disciplinàries per haver aprofitat una de les trucades telefòniques a què té dret per enregistrar la intervenció que va protagonitzar en el míting central d'ERC dissabte a Barcelona.

WhatsApp Image 2017 12 19 at 11.38.27

"Nosaltres volem construir Catalunya des de la seva diversitat, perquè creiem que la diversitat és riquesa. Catalunya, que és un poble de pobles, s'ha obstinat a construir un sol poble i a Catalunya per davant de totes les idees sempre avantposem la democràcia, des d'on es dirimeixen les diferencies i discrepàncies polítiques", ha assegurat Rovira enmig un núvol de periodistes i càmeres i davant del grup de membres d'Hogar Social Madrid, que havien desplegat una pancarta amb el lema "Espanya no se rinde" entre dues banderes espanyoles.

Eren pocs manifestants, però molt sorollosos i fortament custodiats per la Guàrdia Civil. Uns metres més enllà, just a les portes de la presó, un home amb una bandera espanyola i uns altaveus feia sonar l'himne de la Guàrdia Civil i el Que viva Espanya, entre d'altres hits unionistes.

WhatsApp Image 2017 12 19 at 12.06.01

Romeva ha denunciat que qualsevol persona que conegui Junqueras o Joaquim Forn, amb el qual va compartir cel·la durant els dies de presó, o Jordi Sànchez o Jordi Cuixart, que són a Soto del Real, sap que el risc que se'ls atribueix de generar violència tumultuària és absolutament fals. "La seva trajectòria personal els avala per una lluita no violenta i pels drets humans", ha assegurat.

"En aquesta campanya que hem fet no han sentit ni un sol missatge d'odi a Espanya ni als espanyols. Perquè no existeix. El que hi ha una demanda perquè hi hagi justícia, es respecti la democràcia, la separació de poders i les persones", ha insistit mentre els manifestants cridaven "fora, fora".

El conseller ha insistit en la voluntat d'explicar directament a Espanya el discurs d'Esquerra i ha alertat dels filtres que expliquen el relat a la resta de l'Estat de manera "agressiva", a més de denunciar que l'empresonat dels dirigents independentistes és injust i anòmal quan ni tan sols han estat jutjats.

Ha lamentat que Junqueras no ha pogut intervenir en campanya i que quan ho ha fet amb un missatge telefònic se l'ha sancionat. "Això és un missatge repressiu, no respecte la lliure expressió de la ciutadania", ha denunciat.

"El dia 21 el que està en joc és la democràcia i venir a les portes d'Estremera era una manera de posar-nos davant del mirall", ha explicat.

En acabar les declaracions i mentre els manifestants insistien en les seves protestes, Rovira i la diputada Esther Capella han entrat a visitar Junqueras a la presó gràcies a la seva condició d'advocades.