Intentar aclarir les coses. El Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat una sol·licitud perquè l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, comparegui al Parlament arran de la investigació oberta per presumptes delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i blanqueig al Consell Esportiu de la ciutat. Així mateix, també s'ha demanat la compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del segon tinent d'alcalde i primer secretari del PSC local, Cristian Alcázar; de l'exregidor d'esports Cristóbal Plaza, que va dimitir arran de la investigació; i de Jaume Graells, que va denunciar el cas. Els diputats, en coordinació amb el Grup Municipal d'ERC a l'Hospitalet de Llobregat, han entrat la petició després de les darreres informacions.

Fa dues setmanes alguns mitjans es van fer ressò d'uns informes de la Unitat Central de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que assenyalaven que el Consell Esportiu va pagar actes de campanya del PSC, segons recull l'ACN. En els escrits s'especifica que la policia té documents "relacionats amb esdeveniments de partit polític, les despeses del qual ha sufragat el Consell Esportiu, i que no mantenen cap relació amb l'activitat pròpia" d'aquest ens. Un d'aquests actes seria un dinar de la campanya electoral municipal el maig del 2019, quan Marín va obtenir majoria absoluta. La UDEF creu que aquest dinar el va pagar el Consell Esportiu i que hi haurien participat la mateixa Marín i els esmentats Plaza, Alcázar i Graells. La investigació també afirma que al sopar també hi va haver representants d'entitats d'aquest àmbit, en plena campanya de les municipals i amb contingut propagandístic electoral. L'informe policial es refereix a diversos esdeveniments.

Els informes de la UDEF

La investigació policial també conclou que el Consell Esportiu es va fer càrrec de despeses alienes a l'activitat, com ara multes de trànsit (una en concret de Plaza, aleshores director de l'ens), tiquets de locals de còctels, altres àpats o compres a plataformes digitals com Amazon. Alhora, el sumari judicial analitza els "vincles de política de partit" al Consell Esportiu, i destaca que la composició de la comissió directiva "reflecteix un clar control d'aquest òrgan per persones que estan vinculades al PSC", amb dotze membres de l'entitat (que és privada) escollits per l'Ajuntament, i amb la regidoria d'Esports exercint-ne la presidència. La temporada 2017-2018 la UDEF identifica, entre els dotze escollits, set persones amb un "vincle estret amb el PSC", xifra que augmentaria a deu l'any següent. La causa judicial investiga ara com ara catorze persones, entre les quals la mateixa Marín per presumpta omissió del deure de perseguir el delicte, després que Graells li transmetés el febrer del 2019 que tenia proves de presumptes irregularitats a l'ens.

Això no és tot.  Els informes de la UDEF en la causa del Consell Esportiu aprecien permissivitat en el control de subvencions a l'entitat, segons Europa Press. Es tracta dels informes policials que els investigadors han aportat a la jutgessa que instrueix la causa per la suposada ocultació de subvencions a l'entitat. La jutgessa està investigant si el Consell Esportiu va ocultar en els seus pressupostos ingressos d'entre 180.000 i 200.000 euros l'any que cobrava pels casals d'estiu, de manera que presentava uns comptes inferiors als reals en el moment de sol·licitar les subvencions, presumptament.

Segona petició de compareixença

L'informe de la UDEF també assenyala, amb quantitats menors, ingressos per formacions d'àrbitres i tècnics esportius, amb les quals suposadament cobraven quotes als usuaris, però presumptament no es recollien en els pressupostos de l'entitat a l'hora de demanar subvencions. En aquesta causa continua pendent l'informe policial sobre el contingut de l'alcaldessa, Núria Marín, investigada en el cas que dirigeix el Jutjat d'Instrucció 2 de l'Hospitalet.

Aquesta és la segona vegada que el Grup Parlamentari d'ERC demana la compareixença de Marín per aquest cas al Parlament. Els republicans ja ho van demanar l'anterior legislatura, l'octubre del 2020, una petició que es va aprovar a la CAI amb els vots de tots els grups excepte el PSC, i que va decaure per canvi de legislatura. Els republicans també van presentar una moció de censura a la Diputació de Barcelona, però els socialistes la van tombar.