Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha registrat al Congrés una proposició de llei per suprimir del Codi Penal el delicte de rebel·lió per als qui declarin la independència d'una part del país i el de sedició per als qui convoquin o promoguin referèndums mancant de competència per a això.

Els independentistes catalans plantegen aquesta iniciativa per evitar en el futur situacions com les que estan vivint els membres del Govern de Carles Puigdemont, alguns dels quals es troben a presó incondicional i sense fiança com investigats per delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Tal és el cas del vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras.

ERC considera que declarar la independència d'una part del territori espanyol, com va fer Catalunya després de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, no ha de ser cap objecte de retret penal.

Per això, demana en la seva proposició de llei orgànica de suprimir l'article del Codi Penal en el qual es tipifica com a delicte de rebel·lió la declaració d'independència d'una part del territori nacional.

Així mateix, ERC suggereix una nova redacció d'un altre article del Codi Penal perquè no es castigui amb el delicte de sedició a aquelles autoritats i funcionaris públics que convoquin processos o consultes populars per la via de referèndum o diferent al referèndum sense tenir competència per fer-ho.

Només si hi ha "violència contra les persones"

De la mateixa manera, el grup d'ERC en el Congrés afegeix en la seva proposta que tampoc no es pugui castigar penalment els qui facilitin, promoguin o assegurin la realització de tals consultes.

En aquest sentit, els independentistes catalans també proposen entre els requisits perquè pugui apreciar-se delicte de sedició el fet que l'alçament per impedir l'aplicació de lleis o de resolucions administratives o judicials es realitzi "exercint violència contra les persones".