La dissolució del Diplocat a través de l'aplicació de l'article 155 continua atiant la disputa entre les forces independentistes i el govern espanyol. El senador d'ERC Martí Deulofeu ha dit al ministre d'Exteriors Alfonso Dastis que la seva liquidació "perjudicava" l'Estat espanyol, perquè un informe del Reial Institut Elcano deia que Catalunya liderava la dimensió soft de la Diplomàcia pública, en àmbits com la ciència, el turisme, la informació o els esports. Dastis s'ha tornat que havia "valgut la pena" per evitar la internacionalització del procés independentista.  

"Ha volgut confondre explicar Catalunya al món, des d'una perspectiva dels grans debat globals, com les migracions, l'economia verda, o el dret a decidir, amb el relat d’un Diplocat al servei de l’independentisme. Les activitats s'han realitzat sempre des del rigor i la pluralitat catalana" ha denunciat Delofeu. Aquest ha explicat que, mentre els catalans abanderaven la dimensió internacional tova, Madrid es projectava amb la dimensió econòmica i militar, segons les dades de l'informe, "es demostra que perjudica l'Estat espanyol" ha reblat el republicà, qui ha fet una crítica a la "deriva autoritària", ja que de les 17 persones destituïdes, només una era funcionària i el consorci era públic-privat.

Al seu torn, Dastis l'ha rebatut, afirmant que era una mesura "responsable i proporcionada". El ministre ha dit que dels més de 2'3 milions d'euros que l'organisme s'havia gastat, més d'1'5 eren per a "activitats relacionades amb la ruptura de l'ordre constitucional i la divisió entre catalans" ha afirmat. "No han contribuït a millorar els interessos de Catalunya, sinó que ha estat una despesa inútil, una desviació de diner públic per a la suposada república" ha insitit, en relació amb els esforços per a una "quimera irrealitzable i absolutament contrària l'ordre internacional, per això no té suport al món i la dissolució ha valgut la pena" ha tancat Dastis.